Toen tooske en reinout nog bij elkaar waren

, Tim den Besten

Toen tooske en reinout nog bij elkaar waren

Tim den Besten ,

Het was het jaar van SARS, de oorlog in Irak en de dijkverzakking in Wilnis. Air France nam KLM over, Finding Nemo kwam uit. In Rotterdam werd de Kapsalon uitgevonden, de zomerhit was Summerjam. Er was geen Facebook, geen Twitter. Een iPhone was iets uit de toekomst. Het was 2003: de aarde was nog plat, en Jamai hetero.

Zestien jaar was ik toen hij de allereerste Idols won. In de zaterdag uitgezonden documentaire ‘U kunt nog stemmen’ waren de kandidaten van toen voor het eerst in elf jaar weer bij elkaar: Jamai, Jim, Piet, Kees, Corry, Gerrit, Bep. De andere namen weet ik niet meer, maar de gezichten herkende ik meteen.

Iedere week keken we naar Idols met een groep vrienden van school. Het liefst bij iemand van wie de ouders niet thuis waren. We aten en dronken chips, cola en Clearasil. Het was de eerste keer dat er een talentenjacht in die vorm op tv was; het leukste dat we in ons hele leven hadden gezien. Het was dan ook jaren voordat minibiggetjes het internet veroverden. Onze hormonen gingen overal, bij mij vooral als Jim in beeld kwam. Wat dat betreft is er weinig veranderd. Mijn eerste seksuele ervaring had ik niet geheel onverwacht na de derde aflevering van de eerste serie Idols. We sliepen met z’n drieen naast elkaar op losse matrassen in mijn kamer. Ik lag in het midden en friemelde wat met de vriend links van me. Toen we klaar waren fluisterde ik tegen hem dat ik hoopte dat Lisa – die rechts van mij lag – niets had gehoord, waarna zij luid en duidelijk aangaf alles te hebben gehoord. Ik ben er nooit helemaal overheen gekomen. Lisa ook niet.

In de documentaire die maar liefst een uur duurt omdat iedere kandidaat een liedje mag zingen (doorspoelen!) en zijn eigen huilblokje heeft (terugspoelen, nog een keer kijken!), wordt helaas met geen woord gerept over de relatie tussen Jamai en Dewi: voor mij toch een van de grootste onduidelijkheden uit de jaren 00. De schok was groot toen Jamai uit de kast kwam als de vriend van Dewi. Nog steeds denk ik dat het enige wat Jamai en Dewi met elkaar hebben gedaan het epileren van hun wenkbrauwen was.

Ook al was het een beetje gênant om de kandidaten anno 2014 over hun ego’s te horen praten, en over de fans met wie ze seks hadden, en dat ze ten tijde van hun sterrendom niet meer met de trein wilden reizen: Toch deed het me goed om ze allemaal weer te zien. De volgende dag had ik een dikke puist op mijn neus, dus meldde ik me ziek. Net als in 2003.

De Idols in 2003

De Idols uit 2003 weer bij elkaar in 2014

Tim den Besten is programmamaker bij de VPRO. Zo maakte hij korte maar krachtige interviews in Zomergifjes, ging hij achter de geraniums kijken in Oudtopia en knuffelde hij veel dieren voor het Villa Achterwerk programma Beestieboys. Tim zit ook op twitter en hij schrijft vanaf nu weer wekelijks een column voor vpro.nl

advertentie