Hoe dien je je als Nederlander in België te gedragen? Tim den Besten geeft tips!

VOORBEELD: 'Op een terras in Antwerpen hoor ik een man tegen een vrouw zeggen dat mannen rijpen als wijn en vrouwen als bananen. Ik zit aan het tafeltje naast ze en moet lachen. Ik zeg iets tegen ze en de man zegt “AHA! EEN OLLANDER!” alsof hij zojuist een exotische vlinder heeft gevangen. Hoewel ik er niks aan kan doen dat ik Nederlander ben – ik ben nu eenmaal zo geboren -  voel ik me toch betrapt. Ik voel me onzeker en kwetsbaar doordat de Belg mij in het openbaar aanwijst als Nederlander.'

Tim den B, Nederlander

En dit is maar een van de vele pijnlijke voorbeelden die Nederlanders in België moeten doorstaan: Belgen zullen je er constant aan herinneren dat je geen Belg bent, maar een Nederlander. We weten nog steeds niet precies waarom Belgen dat doen, de Europese Unie adviseert dan ook ermee om te leren gaan. Bijvoorbeeld met behulp van deze handige lijst!

1) Praat niet te hard

Belgen vinden dat Nederlanders heel hard en veel praten, door zorgvuldig te kiezen of je iets zegt of niet en dit niet te hard doet zul je als Nederlander opgaan in de Belgen! Krijg je onverhoeds toch een ‘Hollandse neiging’ (schreeuwen/zingen/blèren/slaan) probeer dit dan binnensmonds te doen.

Als je iets wil zeggen bedenk dan dat zwijgen ook een mogelijkheid is en kies af en toe voor afkortingen en halve zinnen. Bedenk voordat je iets zegt altijd dat een Belgisch spreekwoord luidt: 'Iedere keer als een Nederlander praat sterft ergens een baby.'

2) Geef heel veel fooi

Belgen vinden Nederlanders krenterig. Door heel veel fooi te geven zal geen Belg doorhebben dat je een Nederlander bent! Probeer ook eens te variëren: geef de toiletjuffrouw eens fooi of deel gewoon geld uit aan vreemden op straat! Geef mensen je pinpas! Niemand zal geloven dat jij een Nederlander bent! (Let op Nederlanders: fooi geven kost geld)

3) Draag geen oranje en klompen tegelijkertijd

De stereotiepe Nederlander draagt volgens de Belgen een nekmat of een kort-pittig kapsel, klompen, een oranje overhemd, een blikje Heineken, en een philipslamp. Door een van deze onderdelen weg te laten zal niemand doorhebben dat je een Nederlander bent!

4) Houd je mond!!!!!!!!

Hoe zorgvuldig bovenstaande tips ook zijn geselecteerd: zodra je als Nederlander iets zegt zullen Belgen je meteen herkennen als Nederlander en je naar het midden van het dorpsplein duwen waar iedereen je uit zal lachen en drollen naar je hoofd zal gooien en je daarna moet blijven voor een vierentwintiguursoptreden van Natalia.

Dit artikel werd u aangeboden door alle PLOPSA-parken in de wereld.

meer columns van tim

  • Tim den Besten is programmamaker bij de VPRO. Zo maakte hij korte maar krachtige interviews in Zomergifjes, ging hij achter de geraniums kijken in Oudtopia en knuffelde hij veel dieren voor het Villa Achterwerk programma Beestieboys. Tim zit ook op twitter en hij schrijft vanaf nu weer wekelijks een column voor vpro.nl