Het probleem dat Nederland met Yolanthe's nieuwe gezicht heeft, is niet dat ze een nieuw gezicht heeft. Ik kom tot een andere conclusie.

De afgelopen dagen bereikte mij via verschillende kanalen de vraag of ik als eerste en enige Yolanthe-watcher van Nederland iets over haar gezicht wil zeggen. Na intern beraad met de stemmen in mijn hoofd (Marcel, Jaap, Vanity, Juan) heb ik besloten dat eenmalig te doen in deze column. Daarna sluit ik deze verdrietige periode graag af, en gun ik de nabestaanden van Yolanthe’s gezicht de tijd en kracht om dit grote verlies te verwerken.

krolse buurtkat

Laat ik bij het begin beginnen: ik maak me al geruime tijd zorgen om Yolanthe. Omdat ze een sieradenlijn heeft. Omdat ze Jan Smit’s huis leegroofde. Omdat ze in haar recente real-life soap net iets te hard probeerde om over te komen als een gewone vrouw. Er klopt iets niet aan Yolanthe. Voor mij is ze als Sinterklaas: je weet dat er iets niet in de haak is en wil aan zijn baard trekken om te kijken wie er onder zit.

Bovendien draagt ze altijd veel te weinig kleren waarbij haar vagina - zelfs in de winter - bijna uit haar broek hangt en heeft ze inmiddels zo vaak als een krolse buurtkat geposeerd (tong uit de bek, reet in de lucht) dat krolse buurtkatten haar bij het voorbijgaan een vriendelijk knikje geven. Al jaren denk ik dat Yolanthe en haar vagina een dubbele agenda hebben en net als in de tekenfilm Pinky & The Brain iedere dag overleggen hoe ze de wereld gaan veroveren.

Voor de mensen die Yolanthe volgen op instagram komt haar nieuwe gezicht niet als een verrassing want de foto’s die ze van zichzelf plaatst op Instagram zijn allemaal (overduidelijk) bewerkt met de Facetune-app. Deze app maakt bijvoorbeeld de huid zachter en de ogen witter waardoor je er - eindelijk - uit kan zien als een stripfiguur of sekspop. Het lijkt erop dat Yolanthe het gebruik van de app heeft doorgetrokken in haar echte leven.

Toch denk ik dat het daadwerkelijke probleem dat Nederland met haar nieuwe gezicht heeft niet is dát ze een nieuw gezicht heeft, maar dat Yolanthe het door een Turkse dokter (Ze woont met Wes in Istanbul) heeft laten doen en de Turkse invloeden in haar gezicht onmiskenbaar zijn. Yolanthe verandert langzaam in een Turk en dat zullen we als natie maar gewoon moeten accepteren. Als jij maar gelukkig bent Yolanthe.

In januari op VPRO.nl: ‘De Yolanthe Documentaire’, een korte film waarin Tim op zoek gaat naar de oorsprong van zijn probleem met Yolanthe.