Last van corontaine? Zes kijk-, luister, en leestips om je te vermaken of je uit te dagen. Vandaag: Psychocandy, Zwelgplek, 24 uur met Frans Bauer, Lees Dees, Argos en Labyrint.

vermaak me

Psychocandy: Roosbeef

Lotje IJzermans draait in haar podcast Psychocandy de beste alternatieve muziek van toen en nu. In deze aflevering de terugkeer van zangeres Roosbeef. Ze vertrok naar Amerika voor haar man, maar keerde uiteindelijk toch terug naar Nederland. Samen met Lotje praat ze over niks doen in Amerika, haar kersverse album ‘Lucky’, haar liefde voor Patsy Cline en waarom ze over kinderen praten niet zo interessant vindt.

Zwelgplek

Al genoeg van die corona-ellende? Gedeelde smart is halve smart. Soms wil je gewoon even zwelgen in verdriet, haat of zelfmedelijden, en daarom zetten wij de VPRO Zwelgplek op. Een plek om je rampspoed te ruilen, je kutzooi te delen of even alleen te zijn met je ellende. Want dat lucht soms best op.

24 uur met Frans Bauer

Met miljoenen verkochte cd's in de Benelux, een uitverkocht theatertournee en in verschillende presentatorrollen is de carrière van Frans Bauer een succes te noemen. In 2016 sprak Theo Maassen 24 uur lang met hem over zijn geheim, zijn vakmanschap en zijn angst voor het verlies van het grote geluk.

daag me uit

Labyrint: Een gevecht tegen de griep

De huidige pandemie brengt ook een grote schok in de medische onderzoekswereld. Negen jaar geleden zette het wetenschapsprogramma Labyrint op een rijtje hoe de mensheid tegen pandemieën strijdt. Hoe slaagt dat virus er in om wetenschappers steeds maar weer een stapje voor te blijven? Wat kunnen we leren van meer dan vijftig miljoen doden in 1918 die stierven aan de Spaanse griep? Vragen die nog steeds relevant zijn.

Argos: 'Durf je ook bloot te dansen?'

'Kindermisbruik is qua omvang en impact een epidemie' kopte nu.nl een jaar geleden. Journalist Maaike Hoffstedde keek mee op het Instagram-account van haar 10-jarige dochter en zag hoe kinderen door volwassenen worden verleid om naaktfoto's en -video's van zichzelf te maken. Een indrukwekkend verslag van haar bevindingen lees je bij Argos.

Lees Dees: Josepha Mendels

Josepha Mendels (1902 – 1995) was een eigenwijze, orthodox-joodse vrouw die nergens bij wilde horen. Ze schreef de coming-of-age-roman 'Rolien en Ralien', waarin ze openhartig is over seksualiteit - dat toen nog niet bon ton was. Anton de Goede bespreekt haar boek in deze aflevering van Lees Dees met uitgeefster Eva Cossee, schrijfster Roos van Rijswijk, en bijzondere opnamen van de schrijfster zelf.

Wil je je dagelijkse dosis VPRO echt niet missen?

Volg ons dan op Telegram. Klik hier voor vermaak en klik hier voor uitdaging.