Last van corontaine? Zes kijk-, luister, en leestips om je te vermaken of je uit te dagen. Vandaag: De Machine, jeugdfilms, Missie Aarde, Nooit meer slapen, Argos en VPRO Thema.

vermaak me

De Machine: Corona bedreigt de festivalzomer

Deze week ging de kogel door de kerk: tot 1 juni geen evenementen meer. Corona bedreigt de festivalzomer en de eerste afgelastingen zijn een feit. In de podcast 'De Machine' gaan Atze de Vrieze en Niels Aalberts in op de concertketen die op instorten staat.

Cinema: 10 beste jeugdfilms

Dat je kinderen nu iets meer schermtijd krijgen is je vergeven, maar minder leuk is dat jij moet gaan bedenken wat ze mogen zien. VPRO Cinema zette de beste jeugdfilms op een rij die je gratis op NPO Start kan kijken, met zowel nieuwe films als klassiekers.

Missie Aarde: Breaking news

Alwéér een persconferentie? Ja, maar niet door Mark Rutte. Ruimteschip de Tasman is geland op een onbekende planeet en boordpsycholoog Axel bereidt een persconferentie voor om mede te delen of de planeet bewoonbaar is of niet. Deze aflevering komt uit het tweede seizoen van 'Missie Aarde', de eerste Nederlandse science fiction comedy.

daag me uit

Nooit meer slapen: Gezinstherapie

Hoe kunnen we ruzies en conflicten zo goed mogelijk de kop indrukken nu we door het coronavirus noodgedwongen meer tijd met elkaar thuis doorbrengen? Karin Wagenaar is relatie- en gezinstherapeut. Zij is in Nederland de grondlegger van de toepassing van Emotionally Focused Therapy (EFT), een methode die mensen leert hoe zij begrip kunnen opbrengen voor elkaars angsten en gevoelens van onzekerheid. Karin Wagenaar was deze week te gast in Nooit Meer Slapen.

Argos: Cryptoleaks

Een spionageoperatie van ongekende schaal en met verstrekkende gevolgen, zo omschrijven de betrokken inlichtingendiensten 'Operatie Rubicon', waarbij de Amerikanen en de Duitsers ruim twee decennia vriend en vijand afluisterden. Dit blijkt uit een onderzoek van het ZDF en de Washington Post, waarin Argos samen met het Crypto Museum Eindhoven participeerde. Nederland speelde een pikante bijrol in deze zogenaamde ‘cryptoleaks’.

VPRO Thema: Iedereen depressief

Ongeveer 800.000 mensen in Nederland lijden aan een depressie. Is het een welvaartsziekte omdat we niet meer weten hoe we om moeten gaan met tegenslag, of ligt de schuld juist bij de samenleving die steeds minder ruimte geeft aan afwijkend gedrag? Een portret van vijf mensen, die openhartig vertellen over hun depressie.

Wil je je dagelijkse dosis VPRO echt niet missen?

Volg ons dan op Telegram. Klik hier voor vermaak en klik hier voor uitdaging.