verplicht nummer

, Nick Boers

Vanavond is het grote kroningsinterview met Willem-Alexander en Máxima.

‘Alle Nederlandse pers opgerot!’ is een fameuze uitspraak van een jonge kroonprins Willem-Alexander op vakantie in Ierland, terwijl een legertje journalisten hem en zijn familie fotografeert. Zijn broertje Constantijn heeft kort daarvoor nog een voetbal tegen de edele delen van een journalist geschoten. De toekomstige koning zal er wellicht gniffelend aan terugdenken als Mariëlle Tweebeeke en Rick Nieman vanavond tegenover hem zitten. Hij is weliswaar inmiddels volwassen en doordrongen van zijn verantwoordelijkheid, het gesprek met de NOS en RTL in de aanloop naar zijn koningschap zal ongetwijfeld nog steeds gelden als een verplicht nummer.
Dat was het al toen Ad Langebent in 1980 bij zijn ouders op de koffie kwam, kort voor de vorige troonswisseling. Het gesprekje met de prinsen in de tuin van kasteel Drakesteyn liep niet echt vlot. Willem-Alexander stond er met zijn handen in de broekzakken bij en dolde over hoe het op school ging (‘ik ben zelfs de aller-slechtste’). ‘Weet je dat ik helemaal niet geloof wat jij zegt?’ stelde Langebent. ‘O nee? Dat is maar goed ook.’ Friso legde ondertussen knopen in het snoer van de microfoon.
Vanavond zit Máxima er in ieder geval bij om de boel een beetje leuk te houden; we rekenen op een waardige toevoeging aan geliefde (en deze maand waarschijnlijk vaak herhaalde) fragmenten als ‘een beetje dom’ en dé traan. Verder is het, buiten de geijkte thema’s (het koningschap, de maatschappij, de economische crisis), gissen naar de inhoud van het gesprek. Zowel de NOS als RTL hebben ‘afgesproken in de aanloop naar het interview geen verdere toelichting te geven’. We proeven de invloed van de Rijksvoorlichtingsdienst al. Wat wel verteld mag worden is dat de uitzending identiek zal zijn op beide kanalen (dat wordt een interessant kijkcijferexperimentje) en dat Herman van der Zandt bij de NOS zal nabeschouwen. Republikeinen kunnen terecht op de andere kanalen.
Of W-A, toch wat volkser dan zijn moeder, dan ook kijkt naar Danni Lowinski (SBS6) weten we niet, maar hij zal gerust zijn in de wetenschap dat hij na april de camera’s wat kan mijden. Natuurlijk, er zijn de geplande staatsbezoeken en fotomomentjes met de prinsessen, maar als koning zijn de echte interviews toch zeldzamer. Dan hoef je niet na het toiletpotgooien Blauw bloed te woord te staan of met Linda de Mol te keuvelen over het Oranje Fonds.
‘Alle Nederlandse pers opgerot!’ Misschien vragen Rick en Mariëlle er vanavond nog wel naar. Dan zal de prins ongetwijfeld herhalen wat hij al eerder tegen Renate Rubinstein zei: ‘Er stond een vliegtuig naar Amsterdam klaar om te vertrekken, dat moesten ze halen.’

Willem-Alexander en Máxima, het nieuwe koningspaar
Woensdag, Nederland 1, 20.25-21.50 uur
rtl4, 20.30-21.30 uur

advertentie