Wat als de Lehman Brothers de Lehman Softies waren geweest? Hoogleraar economie Irene van Staveren pleit voor meer zachte waarden in de economie.

OBA live
Radio 5, 19.02-20.00 uur

Als vrouwen de financiële sector hadden gerund, hadden we dan ook een crisis gehad? Toen IMF-topvrouw Christine Lagarde deze vraag in een praatprogramma voor haar kiezen kreeg zei zij glimlachend – en onder toejuiching van het publiek: ‘Tja, als de Lehman Brothers toch wat meer Lehman Sisters waren geweest…’ Joris Luyendijk, die het financiële district van Londen onder een antropologische loep houdt, noemde dit in zijn column in NRC Next een seksistische gedachte. Zij impliceert immers dat mannen en vrouwen wezenlijk verschillen – en dat vrouwen superieur zijn.
Volgens hoogleraar Economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam prof. dr. Irene van Staveren zijn er wel degelijk verschillen in het beleggingsgedrag tussen mannen en vrouwen. ‘Uit onderzoek blijkt dat vrouwen gemiddeld op de lange termijn verstandiger beleggen dan mannen,’ schrijft ze in een column die de titel ‘Beleg als een stoere meid!’ draagt. Vrouwelijke beleggers zouden gemiddeld minder risico nemen, meer geduld hebben en flexibeler zijn.
Maar nog opvallender is dat terwijl mannelijke managers vooral een harde lijn kiezen, vrouwelijke leiders de harde en zachte kant – lef en risico versus geduld, vertrouwen en verantwoordelijkheid – vaker in balans houden. Daarnaast is de economische wetenschap de afgelopen vijftig jaar steeds meer vormgegeven naar het beeld van de natuurwetenschap, maar het is eigenlijk een sociale wetenschap, die gaat over mensen en interactie, stelt Van Staveren.
De les die uit dit alles getrokken kan worden, gaat volgens haar niet zozeer over dat wij ons op de beurs massaal als stereotiepe tutjes moeten gaan gedragen, maar dat lef en geduld meer in evenwicht zouden moeten zijn. Een markt van ruige chicks en zorgzame softies, dus.