Seriemoordenaarserie Dexter begint aan zijn zevende seizoen, maar het is niet hoofdrolspeler Michael C. Hall die de aandacht trekt. Stiefzus Debra (Jennifer Carpenter) stapt in de spotlights.

Dexter
Maandag, nederland 3, 23.10

Zelfs voor de meest toegewijde Dexter-fan was het tijdens het zesde seizoen van de seriemoordenaarserie soms even slikken. Dexter werd overspoeld met religieuze vragen (die hij regelmatig via voice-over herhaalde), maar naar echte antwoorden waren de schrijvers niet op zoek. De interessantste bijrol (Mos Def als Brother Sam) moest veel te snel het veld ruimen en zo kampte het seizoen met wel meer plotdwalingen. Dieptepunt was een muurschildering van de duivel met Dexters gezicht op, die op een plaats delict wonderbaarlijk genoeg onopgemerkt bleef door de beste detectives van Miami.
Gelukkig maakte de laatste minuut alles goed. Daarin zagen we Dexter op vertrouwde wijze afrekenen met slechterik Travis Marshall, maar we bleken niet de enige kijker: stiefzus Debra kwam op het moment suprême de kerk binnenlopen waar de moordscène plaatsvond. Zij schrok, hij keek op: ‘Oh, God.’ Dat was nog eens een cliffhanger.
Dexter hikte er al een tijd tegenaan: wanneer zou Debra achter het geheim van haar broer komen? En nog belangrijker: wat zou ze met die kennis doen? Wie bekend is met de boekenserie waarop Dexter is gebaseerd weet een mogelijk antwoord op die vraag. Debra ontdekt haar broers geheim namelijk al aan het einde van het eerste boek, Darkly Dreaming Dexter (2004). Schrijver Jeff Lindsay laat haar er niet lang mee worstelen. Staat ze op de ene pagina nog op het punt vermoord te worden door Dexter (of zijn psychopathische broer Brian), de volgende pagina zit ze alweer met hem te lachen. ‘Het was geen al te grote sprong om mij te accepteren,’ concludeert Dexter dan ook droogjes.

Knuffelbaarder
Hoewel we het Michael C. Hall zo horen zeggen, zal het in de televisieserie gelukkig niet zo makkelijk gaan. ‘Ik denk dat dit het eerste seizoen is waarin het voelt alsof ik een voice-over nodig heb,’ vertelde actrice Jennifer Carpenter aan internetmagazine CraveOnline. ‘De schrijvers moeten me vertellen waar ik ben, want ik heb geen idee. Dat past denk ik ook wel bij het personage; ik weet alleen niet waar ik naartoe werk. Dat zorgt voor spannende televisie. Hoe moeilijker mijn baan is, hoe leuker het is om naar te kijken.’
Gelijk heeft ze. Nu ze echt iets heeft om mee te acteren (hiervoor waren het toch de geijkte romances, promotieperikelen en daddy issues), gaat Carpenter met verve de concurrentiestrijd aan met televisiebroer Hall (die over het algemeen de aandacht en prijzen trekt). Debra is geen bijrol meer.
Dat is gelijk een mooi bruggetje naar de rol van Yvonne Strahovski (voornamelijk bekend van Chuck), dit seizoen een van de prominente gastacteurs. Strahovski speelt Hannah McKay, als zestienjarig meisje compagnon (en mogelijk medeplichtige) van seriemoordenaar Wayne Randall. Het maakt haar het perfecte slachtoffer – of de perfecte partner – van Dexter. De seriemoordenaar wordt zo, na Rita, Lila en Lumen opnieuw geconfronteerd met gevoelens die hem volgens eigen zeggen vreemd zijn. ‘Een van de eisen van televisie is blijkbaar dat personages knuffelbaarder moeten zijn en dat is best begrijpelijk,’ vertelde Jeff Lindsay in 2011 in Entertainment Weekly, ‘maar feit is dat op basis van de onderzoeken die ik heb gezien een psychopaat niet kan veranderen. Het is een verschil in de hersenen. Je wordt zo geboren en zo sterf je.’

Paradepaardje
Zelf stuurde Lindsay zijn creatie dan ook een geheel andere kant op. Zo blijkt in Dexter in the Dark (derde in de serie boeken) dat de moordlustige neigingen van Dexter veroorzaakt worden door een bovennatuurlijke entiteit; Dexter moet zelfs de strijd aan met een geest die in een menselijk lichaam verblijft. ‘Ik bekijk ze in principe als twee verschillende wezens,’ zo stelde de schrijver over het verschil tussen de boeken- en televisieserie. ‘Ik hou van de show, maar ik kijk ernaar zoals ik naar House kijk. Dan verschijnt mijn naam aan het begin in beeld en dan denk ik:  o ja, dat is waar ook.’
Inspiratie leverde het in ieder geval op: later dit jaar komt Lindsay met zijn eigen zevende deel, Dexter’s Final Cut. Daarin treedt de bloedspatanalist op als adviseur bij een politieserie, totdat de hoofdrolspeelster voor zijn ogen neergeschoten wordt. Niet alleen moeten Dexter en zijn zus achter de dader aan, de antiheld krijgt ook te maken met iemand die hem en de zijnen persoonlijk aanvalt. Het in september te verschijnen boek leefde nog een tijdje onder de titel Dexter’s Debut, maar kort na de aankondiging liet Lindsay de titel veranderen. Betekent dit het einde van Dexters avonturen?
Lindsay zal daarover waarschijnlijk net zo vaag blijven als Showtime. De zender liet al tijdens het zevende seizoen regelmatig los dat Dexter wel eens zou kunnen eindigen met reeks acht (start 30 juni in Amerika). Dat werd vorige maand bevestigd, maar tegelijkertijd werd al tussen neus en lippen door gepraat over spin-offs of vervolgen. Zelfs met een kraker als Homeland blijft Dexter het paradepaardje van het kabelkanaal en garant voor hoge kijkcijfers, dus niets is uitgesloten.

Stampvol
Maar dat is op de zaken vooruit lopen. Alleen al het idee dat de serie kan eindigen, heeft ervoor gezorgd dat de schrijvers weer vragen durven te stellen over Dexters moordneigingen (en dat zonder demonische geesten). Waar seizoen zes voornamelijk draaide om de status quo (Dexter heeft een dubbelleven, twijfelt even over zijn goedheid, moet de strijd aan met een andere seriemoordenaar en heeft het daarna weer op een rijtje), is er in seizoen zeven dus plaats voor daadwerkelijke ontwikkeling. ‘Iedereen verwacht antwoorden in de eerste aflevering, maar die krijgen ze misschien niet tot het einde van het seizoen of daarna,’ keek Jennifer Carpenter tegen The Hollywood Reporter vooruit. ‘Voor het eerst in een lange tijd ontvouwt de show zich als het echte leven. Ik denk dat de beste moord die we ooit gepleegd hebben in deze show, de moord is op “de grote slechterik”, op de hele formule. Iedereen werkt nu zonder een stramien. Er is geen navigatiesysteem dat je het seizoen door loodst. Je moet elke aflevering maar komen opdagen en je stevig vasthouden.’
Goed advies, want seizoen zeven draait op volle toeren. Dexter krijgt niet alleen te maken met zijn zus en Hannah, ook weet hij de Russische maffia tegen zich in het harnas te jagen. Dat leidt tot een spectaculaire rol voor Ray Stevenson als gentleman-gangster. En dan is ook politiecommandant Maria LaGuerta nog in het spel, die besluit een oude zaak te heropenen. Een stampvol seizoen dus, waarin het weer eens tot en met de laatste minuut spannend blijft.