lachsalvo's in helmand

, Nick Boers

Bommen ontmantelen in Afghanistan kan ook best grappig zijn.

Bluestone Four Two
Canvas, 21.10-21.35 uur
Als we denken aan mogelijke komische situaties, dan springt niet meteen de oorlog in Afghanistan in gedachten. Toch bewijst de BBC-serie Bluestone 42 (uit te spreken als Four Two) dat er best wat te lachen valt tussen de bermbommen in Helmand. Bluestone draait om een team dat dergelijke explosieven onschadelijk moet maken: kapitein Nick Medhurst, type charmant haantje, is de man in dat immense pak dat we kennen uit The Hurt Locker, bijgestaan door twee streberige tweede mannen, een vrouw die lekker mee boert en scheldt en een paar Schotse grappenmakers. O, en een vrouwelijke padre met wie Medhurst graag het bed wil delen.
U begrijpt dat de BBC zelf ook een mogelijke bom in de handen had. Nog voordat er iets te zien was vroeg een minister zich af of het wel ‘van goede smaak’ getuigde om een komedie te maken over een oorlog die nog aan de gang is. En ook nabestaanden van in Afghanistan omgekomen soldaten belden bezorgd naar de omroep. De BBC dekte zich in met militaire adviseurs en de belofte zo authentiek en respectvol mogelijk om te gaan met de materie.
‘Als je met soldaten praat, dan vertellen ze hoe leuk ze het vinden in het leger,’ liet bedenker en schrijver Richard Hurst optekenen door de Radio Times. ‘Maar als je naar een dramaserie kijkt, of praat over oorlog, dat voelt het alsof soldaat zijn verschrikkelijk moet zijn. Soldaten genieten ervan hun baan goed te doen en dat is niet iets wat we hiervoor veel hebben gezien.’
‘Het is geen oorlogssatire, het gaat meer om de personages en de relaties binnen het team,’ voegde compagnon James Cary daar aan toe. Hurst en Carey kennen elkaar van het schrijven aan romcom Miranda, waarmee de twee wel wat gelijkenissen zien. ‘Het zijn nog steeds mensen met dezelfde behoeftes als iedereen.’ Alleen ontploft er zo nu en dan een bom.
Daarmee wijkt Bluestone toch ook wat af van eerdere oorlogskomedies als M*A*S*H en Dad’s Army, die vooral op de legerbasis bleven. Het Bluestone-team komt al na een paar minuten in de eerste aflevering in een vuurgevecht. Als er daarin ook echt iemand omkomt, lijkt de toon wel even heel serieus. Dan komen gelukkig de grappen, waar aanvankelijk niemand om lacht. ‘Too soon, aye?’ vraagt een soldaat.

advertentie