culturele wereldtop in holland

, ilse van der velden

Heel juni in Amsterdam: de culturele wereldtop. VPRO-redacteur Ilse van der Velden bekeek al vast wat voorstellingen en tipt enkele hoogtepunten.

Marcia Luyten

Marcia Luyten

Holland Festival 2013
Nederland 2, 22.35-23.18 uur
Dit jaar opent het HF met een gloednieuwe opera (nou ja, uit 2011), gebaseerd op Heiner Müllers toneelstuk Quartett (op zijn beurt weer gebaseerd op het boek Les liaisons dangereuses) van Luca Francesconi. In een geweldige enscenering, een kijkdoos met daarin de slachtoffers, van bovenaf gadegeslagen door een reuze-Valmont en -De Merteuil, vertelt de openingsvoorstelling van het Holland festival 2013 een spectaculair verhaal vol ‘intrige, gebroken harten en kwellende liefde’. Drie zaterdagavonden is het festival op tv, plus een sfeerverslag zondagmiddag 23 juni rond zessen van Opera in het Park, met dit jaar Wagners Die Meistersinger von Nürnberg, maar ook heel veel ander bijzonder werk; in juni zie je in Amsterdam de culturele wereldtop. 
 

Holland Festival live op radio, tv en internet

Het Holland Festival 2013 is live te volgen op Nederland 2, Radio 1 en 4 en op digitaal kanaal Cultura24

Zondag 9 juni zendt NTR Podium een documentaire uit over de nieuwste opera van Van der Aa; de eerste 3D opera zoals de componist, filmregisseur én regisseur van dit project het noemt. Filmmaker Lucas van Woerkum volgde Van der Aa tijdens het complexe repetitieproces. De verschillende functies van de componist, die dit jaar twee prestigieuze prijzen ontving, zorgen voor veel verwarring.
Nederland 2, 13:00 – 14:00 uur. 

advertentie