kleine theroux?

, Nick Boers

Louis Theroux legt de lat hoog voor documentairemakers. Met zijn droge toon en ogenschijnlijk naïeve, maar doortastende vragen, gekoppeld aan een vriendelijke (maar niet oordeelloze) blik, pakt hij zijn subjecten en kijkers soepel in. Flinke schoenen dus voor de jonge Stacey Dooley (25), die zijn plekje op de vrijdagavond inneemt. Een beoordeling.

Meet the young Americans
Nederland 3, 21.35-22.30 uur

Achtergrond:
♦ ♦ ♦
Dooley werd in 2008 bekend als een verwend modemeisje in BBC-docusoap Blood, Sweat and T-Shirts, waarin Britse jongeren naar India gingen om te zien waar hun designerkleding vandaan kwam. Werken in de sweatshops opende Stacey’s ogen. Ze ging geld inzamelen voor goede doelen, promootte fair trade kleding en kreeg niet veel later opnieuw een telefoontje van de BBC. Of zij niet eens op pad wilde met een cameracrew?
Dat is toch heel wat anders dan kostschool en moderne geschiedenis studeren, zoals Louis deed. Via alternatieve blaadjes en excentrieke onderwerpkeuzes werkte Theroux zich omhoog in de journalistiek. Van Ku Klux Klan-leden tot pornoacteurs en crackverslaafden tot christelijke extremisten liep hij af. Die uitgebreide kennis en ervaring mist Dooley, maar ook al stelt ze niet altijd de goede vragen, dit ‘gewone meisje’ krijgt haar antwoorden. En geluk had Louis ook nodig; dankzij zijn Britse accent eindigde hij niet achter maar voor de camera in het Amerikaanse TV Nation (zijn doorbraak).

Onderwerpen
♦ ♦ ♦ ♦ ♦
Bizar is vaak het beste woord voor de mensen die Louis ontmoet, maar hoewel het hem wel eens heet onder de voeten wordt, wordt het zelden gevaarlijk. Stacey pakte het van meet af aan anders aan; ze dook in kinderarbeid in Thailand en ontmoette kindsoldaten in Congo.
De komende drie weken doet ze het, reizend door Amerika, iets voorzichtiger aan. Zo zien we haar vanavond in een vrouwengevangenis, waar gedetineerden een militair trainingsregime ondergaan in ruil voor een kortere straf. Dooley ontmoet verder nog Zuid-Amerikanen die via de grens met Mexico de vs in willen komen en jonge homoseksuele mannen in ‘bekeringstherapie’. Over bizar gesproken.

Pokerface
♦ ♦
We roemden zijn blik al: Louis Theroux is de meester van het ogenschijnlijk onpartijdige open vizier. Geïnterviewden lopen leeg terwijl hij zijn wenkbrauwen fronst. Stacey, toch naïef waar Theroux dat faket, is meer van de grote ogen en de brede glimlach, dan wel trillende lip. Er valt dus nog wat te leren, maar die
Dooley, die komt er wel.

advertentie