over de tong

, Oliver Kerkdijk

Na Ozzy Osbourne zet nu Kiss-bassist Gene Simmons zijn gezin in de tv-etalage. Hij zag dat er brood in zat.

Simmons

Simmons

Gene Simmons: Family Jewels
RTL 5, 18.30-19.00 uur

Er bestaan waarschijnlijk geen geestiger commentaren over Gene Simmons dan die van de legendarische Ronnie James Dio (R.I.P.) in de documentaire Metal: A headbanger’s journey. Geïnterviewd over de oorsprong van het hoorntjesteken, eigen aan de metalsubcultuur en door Dio geïntroduceerd, antwoordt de zanger droog: ‘…although Gene Simmons will tell you that he invented it. But then again, Gene invented breathing, shoes and everything, you know?
Zijn faam dankt Simmons aan z’n bassistenbasis in het hardrock-instituut Kiss, fortuin maakte hij met het exploiteren van werkelijk ieder spatje en snippertje dat met de band te maken heeft. Met de dividenden daarvan ging hij weer in andere zaken.
Naast gitarist-zanger-hoofdsongschrijver Paul Stanley is Simmons het financieel brein achter Kiss (overigens momenteel bezig aan de Monster Tour 2013). Hij zette de lijnen uit voor een niet aflatende stroom merchandise. Van gebottelde geurtjes tot flipperkast – in de hoogtijdagen had de Kiss-winkel alle denkbare prullaria met het gepatenteerde bliksemschichtlogo. Dankzij deze kakelbonte uitdragerij zeilde de groep levende stripfiguren door latere jaren van bezettingswisselingen, creatieve flauwte en inzakkende platenverkoop.
Behalve meervoudig geslaagd ondernemer is de bloedspuwende vleermuis met de vuurwerkende bijlbas ook performer pur sang, in en uit z’n kermiskostuum. Dat kon men in de vs sinds 2005 ook vaststellen door middel van Gene Simmons: Family Jewels. In de kijkcijferkrachtige realitysoap worden Simmons (geboren als Chaim Witz in 1949 in het, jawel, Rambam-ziekenhuis te Haifa) en zijn gezin gevolgd. Zoon Nick, dochter Sophie en echtgenote Shannon Tweed (ex-Playmate en actrice in een berg videopulp) zullen hebben gefronst toen pa met het nieuws kwam. En de directeur van Simmons bv zal er eventjes op hebben gewezen ‘wie hier het brood op de plank brengt’.
Waar Amerikanen al het slotseizoen zagen van Gene Simmons: Family Jewels, is RTL 5 net begonnen met de reeksen (afgelopen veertien dagen seizoen 1, vanaf vandaag serie 2). Zo treurig-uitzinnig als The Osbournes wordt het overigens niet, daarvoor houden de gezinsleden, evenals vader, te zeer hun koppies erbij. De funshoppingdrift van echtgenotes Shannon en Sharon (mevrouw Osbourne) verschilt dan weer opvallend weinig. Vermoeiende leegte.
Humor is uiteraard voorhanden, zij het in van dik hout gezaagde plankjes. Misschien kun je als oude(re) Kiss-fan beter een biertje uit de koelkast pakken, Alive II op de draaitafel leggen en lekker ‘Detroit rock city’ en ‘King of the night time world’ meejoelen. Dat is ongetwijfeld minder beschamend dan Simmons, Tweed en twee buitengewoon ordinaire patservrienden sushi te zien eten van een levende restauranttafel in de vorm van een halfnaakt Aziatisch meisje.

advertentie