blur, alsnog

, Lennart van der burg

Zonder dat het ooit voet aan de grond kreeg in Nederland of België is Blur dit jaar de grote publiekstrekker op Rock Werchter.

Rock Werchter 2013
Canvas, 23.20-0.50 uur

Er staan dit jaar weer genoeg hippe, niet-te-missen acts op het Belgische festival Rock Werchter, zoals Disclosure, Kendrick Lamar, Fidlar en Vampire Weekend. Toch zullen de meeste ogen gericht zijn op een stel oudgedienden: Blur. Wie de festivalfora afspeurt ziet dat veel Nederlanders speciaal voor de britpopformatie naar Werchter afreizen. Op diezelfde fora vragen andere bezoekers zich af: waarom is het hitloze Blur eigenlijk headliner?
In Groot-Brittannië strijden Blur en Oasis in de jaren negentig om de britpop-troon. Als bekend wordt dat Oasis op 14 augustus 1995 de single ‘Roll With It’ zal uitbrengen, verschuift Blur-frontman Damon Albarn expres de release van hun single ‘Country House’ naar diezelfde datum. Blur verkoopt meer singles en wint deze ‘Battle of Britpop’ (zoals de Britse media het dopen). Oasis-gitarist Noel Gallagher kan dit moeilijk verkroppen. ‘Ik hoop dat Damon Albarn en Alex James (Blurs bassist – LvdB) aids krijgen en sterven,’ zegt hij in The Observer. De vraag ‘Blur of Oasis?’ is de ‘Rolling Stones of Beatles?’ van dat moment.
Niet in Nederland en België: hier krijgt Blur amper voet aan de grond. Alleen woohoo-nummer ‘Song 2’ wordt een bescheiden hitje, maar dit succes staat in schril contrast met Oasis’ ‘Wonderwall’. Dat Blurs albums experimenteler en elektronischer worden maakt ze tevens minder radiovriendelijk – op de lange termijn verkoopt Oasis miljoenen platen meer.
In 2003 is Blur uitgeëxperimenteerd en vermoeid, en gaat de band uit elkaar. Zanger Albarn heeft inmiddels cartoonband Gorillaz opgezet, die uitgroeit tot een monstersucces. Gorillaz’ mix van hiphop, rock en dance bezorgt Albarn de status van muzikaal genie. Hij richt meer bands op, maakt een soloplaat, gaat produceren en schrijft twee opera’s. Toch blijft de meest gestelde vraag tijdens interviews: wanneer komt Blur terug?
Concurrent Oasis raakt door de jaren steeds meer verguisd en is inmiddels opgesplitst. Bij Blur gebeurt het omgekeerde: tijdens hun inactieve periode neemt zowel de waardering voor hun muziek als het aantal fans toe. In juli 2009 gebeurt het: de band maakt (na enkele try-outs) een officiële comeback in een uitverkocht Hyde Park. Echt toeren doen ze daarna niet meer: Blur speelt wanneer het wil. Wel gaat het viertal deze zomer mogelijk weer albumopnames maken, verklapt Albarn in Rolling Stone. De comeback lijkt vooralsnog gerechtvaardigd: volgens critici is Blurs nieuwste single ‘Under the Westway’ een van hun beste nummers.
advertentie