iets heel anders

, Katja de Bruin

De ontslaggolf biedt ook kansen, bijvoorbeeld aan programma’s over opmerkelijke carrièreswitches. Vandaag: de violiste die broodjes ging verkopen.

Carolina Woltjer in haar Bread-fort

Carolina Woltjer in haar Bread-fort

Droom in uitvoering
Nederland 1, 20.30-21.25 uur

Op 14 juli haalt Carolina Woltjer voor het laatst haar viool uit de kist. Althans, beroepshalve. Dat is de dag waarop de Radio Kamer Filharmonie voor het laatst een concert geeft. Op 1 augustus valt het doek voor dit omroeporkest. Zeventig procent van de werknemers kan op zoek naar een andere baan.
Wat doe je als je begin vijftig bent en nooit iets anders hebt gedaan dan vioolspelen? Carolina Woltjer had geen idee. Ze wist alleen dat het haar leuk leek een eigen onderneming te beginnen. Maar waarin?
Het werden broodjes. Lekkere broodjes. ‘Het klinkt nog een beetje onwennig,’ lacht ze zelf, ‘want ik ben mijn hele leven musicus geweest. En dat blijf ik natuurlijk. Maar ik vind het ook leuk om nu een totaal andere kant van mezelf te leren kennen.’
Op een druilerige zondagmiddag in oktober zat Carolina te bedenken wat ze moest gaan doen met de rest van haar leven. ‘Ineens wist ik het. Ik ga een oldtimerbus kopen en ik ga iets verkopen.’ Ze kende iemand die vanuit een schuur broodjes verkocht. ‘Dat liep als een trein. Ik wilde ook zoiets. Op een ludieke manier, vanuit een leuke sfeer lekkere broodjes verkopen.’ Ze kocht een Engelse Bedford-bus, die in een vorig leven dienst had gedaan als ambulance, en stapte naar de Kamer van Koophandel om haar zaakje Bread-fort in te schrijven. Een paar weken later ging de telefoon. De meneer die haar had ingeschreven vroeg of hij haar naam mocht doorgeven aan Omroep Max, voor een programma over mensen die een opmerkelijke carrièreswitch maakten. ‘Ik vond het meteen hartstikke leuk. Ze hebben me in het hele proces gevolgd, vanaf de aankoop van de bus tot aan mijn eerste opdrachten. Doordat ik gefilmd werd, is de hele zaak wel in een stroomversnelling gekomen. Misschien had ik anders meer tijd genomen, maar het was wel een goeie stok achter de deur.’
Carolina’s avonturen zijn te zien in de eerste aflevering van de nieuwe Max-serie Droom in uitvoering. In volgende afleveringen onder meer een directeur die boer wordt en een manager die meubels gaat maken.
advertentie