promtime

, Marianne Broeder

De BBC Proms zijn populair als popconcerten.

In tune
BBC Radio 3, 17.30-19.30 uur
Proms preview night
BBC Radio 3, 20.30-23.00 uur
First night of the proms
BBC 2, 21.00-22.30 uur
‘Live’ en ‘Listen again’
bbc.co.uk/proms

Volop Engelse muziek: nieuw werk van Julian Anderson, Brittens Four Sea Interludes, Vaughan Williams’ monumentale Sea Symphony met een 450 man/vrouw/kind-koppig koor, plus werken van Lutoslavski en Rachmaninov. Ziedaar de ingrediënten van de bbc Proms (t/m 7 september). Weer zo’n echte bomvolle Prom, een prelude op de volledige programmering. Met vele jarigen: naast de toch al gevierde Britten, Wagner en Verdi, de veel te weinig gespeelde Polen Lutoslavski, Penderecki en Górecki als onderdeel van de ear-opening serie A Polish Awakening. Het lijkt het geheim van de bbc Proms-programmering: een originele mengeling van bekende, verwaarloosde en gloednieuwe werken. Wie intekent voor de symfonieën van Tsjaikovski hoort ook de exotische Granville Bantock; wie Verdi wil herdenken maakt kennis met een orkestbewerking van zijn Strijkkwartet; wie Britten eert krijgt Tippett mee, terwijl Brahms’ romantische Vioolconcert broederlijk gepaard wordt aan een nieuw stuk van Charlotte Seither, een van de vele opdrachtwerken.
A Celebration of Charlie Parker brengt Django Bates’ trio Belovèd en de Norrbotten Big Band: Parker-klassiekers als ‘Scrapple from the Apple’ en ‘Donna Lee’ verweven met Bates’ eigen werken. Nieuw dit jaar zijn Gospelmuziek en Urban Pop en onder de kop Filmmuziek horen we onder meer soundtracks van de beroemde tv-serie Doctor Who.
Aanstormende talenten krijgen een kans naast wereldsterren.
Wie nu door het bos de bomen niet meer ziet moet vooral een kijkje nemen op de fraaie Proms-site, waar alle concerten helder zijn toegelicht. Nieuwkomers kunnen hun schroom overwinnen met behulp van het handige lijstje Classical for starters. Nodig is dat niet. Klassieke en moderne muziek voor miljoenen, het kan heel goed. De Proms bewijzen het elk jaar opnieuw.
advertentie