groot geworden

, Gülhan Demirci

In Reünie Zapp gaan Sofie van den Enk en Ajouad El Miloudi met kinderen van 16/17 terug naar hun oude groep acht. Hoe was Sofie’s eigen klas?

Reünie Zapp
Zondag, Nederland 3, 18.55-19.25 uur

Hoe was jouw groep 8-klas, Sofie?
‘Groep 8 was bij mij best bijzonder, omdat er heel veel jongens en heel weinig meisjes in de klas zaten. Er waren 21 jongens en maar zeven meiden.
Vochten de jongens om de meiden?
Nou, dat viel wel mee. Niet iedereen was al van de verkering. Er waren vier heel populaire jongens bij en ik heb wel een dag of vijf verkering gehad met een van hen. Dat vond ik best wel stoer toen.
Wat voor meisje was jij?
Ik was een wat stil, dromerig en teruggetrokken meisje. Ik was ook wel veel met natuur bezig en had een paar heel leuke vriendinnen. Die vriendinnen van toen zijn nog steeds mijn vriendinnen. Best bijzonder.
En af en toe had ik verkering en dan was ik ook wel heel erg verliefd. En als hij het uitmaakte bleef ik nog verliefd en had dan liefdesverdriet in de klas.
Omdat ik een beetje een dromerig meisje was kreeg ik Mavo-advies (nu heet dat
vmbo-t), maar ik heb VWO gedaan en dat ging in één keer helemaal goed. Ik ben op de middelbare school pas echt opgebloeid.
Ik werd af en toe ook wel gepest. Niet zo heel erg hoor. Bij ons in de klas zaten een aantal best wel brutale kinderen, ik ben daar zelf niet zo van. Ik hou er niet van als mensen niet aardig tegen elkaar doen. Als je rustig bent in een groep waar de rest best druk is, val je natuurlijk wel op.
Ik denk dat het mij misschien wel geholpen zou hebben als er vroeger ook zo’n programma was geweest. Als je nog zo jong bent kan je nog veel dingen niet in perspectief plaatsen omdat je alles voor het eerst meemaakt. Het is heel fijn om aan het einde van de middelbare school te zien dat mensen zich nog zo hebben kunnen ontwikkelen.
advertentie