mr. pelosi

, Jurgen Tiekstra

Correspondent Michiel Vos laat in vier documentaire essays zijn ‘eigen Amerika’ zien.

Michiel Vos en president Obama

Michiel Vos en president Obama

My America
Canvas, 16.43-17.10 uur en 20.35-21.00 uur

De Nederlandse Amerika-correspondent Michiel Vos stond op een goede dag in 2008 in de achtertuin van het Witte Huis in Washington. Hij was daar aanwezig bij een informele barbecue voor leden van het Amerikaanse Congres en hun familie. Zijn driejarige zoontje plaste er tegen een boom. Zelf werd hij door zijn schoonmoeder voorgesteld aan de scheidend president George W. Bush.
Een jaar later, niet lang nadat Michiel Vos genaturaliseerd was tot Amerikaan, werd hij door zijn schoonmoeder voorgesteld aan de vers gekozen president Barack Obama. Het moment dat Obama zijn hand op de schouder van de Nederlander legde en zij samen het ‘I pledge allegiance to the flag of the United States of America’ opzegden, werd niet toevallig vastgelegd op de videocamera van de vrouw van Vos.
De in Groningen geboren Michiel Vos is in een bijzondere familie ingetrouwd. Zelfs The New York Times deed er in 2005 verslag van. Zijn schoonmoeder, Nancy Pelosi, is leider van de Democratische Partij in het Huis van Afgevaardigden. Zijn echtgenote, Alexandra Pelosi, is de filmmaker die in 2002 een Emmy won met haar hilarische, persoonlijke verslag van de presidentscampagne in 2000 van toenmalig gouverneur George W. Bush: Journeys with George.
Michiel Vos’ vierdelige documentaireserie My America kan niet los gezien worden van die intrigerende familieomstandigheden. Vos was al actief in de journalistiek, maar door zijn huwelijk met Alexandra Pelosi werd hij diep de documentairejournalistiek in getrokken. Samen reisden ze als filmmakers mee met de presidentscampagne van John Kerry in 2004. Ook maakten ze een documentaire over de evangelische prediker Ted Haggard, die ten val kwam door een homoseksuele affaire. In 2009 reisden zij het land door voor de documentaire Right America: feeling wronged, over de wrok onder conservatieve kiezers.
In datzelfde jaar werd Vos dus Amerikaans staatsburger. Hij wilde geen buitenlander blijven binnen het gezin met twee kinderen dat hij met Pelosi had gesticht. Die naturalisering was de ontstaansreden voor de hbo-documentaire Citizen USA, waarin Vos zelf voorkomt, evenals talloze andere immigranten.
In zijn eigen vierluik My America, gemaakt voor de VRT, toont Michiel Vos een beeld van zijn ‘eigen Amerika’. Vandaag is de tweede aflevering te zien. Hij maakt dankbaar gebruik van de beelden en kennis die hij de afgelopen jaren verzamelde aan de zijde van zijn vrouw. Opnieuw gaat het over politiek, religie en immigratie, maar ook over het simpele dagelijkse leven van een Amerikaanse burger.

advertentie