genoeg gelachen

, Angela van der Elst

Comedytrain-collega’s Jan Jaap van der Wal en Eric van Sauers zijn allebei (op herhaling) te zien. Hoe duidt de een de ander?

Jan Jaap van der Wal

Jan Jaap van der Wal

Jan Jaap van der Wal (33): ‘Eric is in alles een imponerende figuur. Kort na mijn debuut bij Comedytrain nodigde hij me uit om grappen te komen schrijven voor het tv-programma Dit was het nieuws, waar hij eindredacteur van was. En toen ik begon met een eigen show gaf hij me een paar adviezen, Eric is altijd heel praktisch en recht voor zijn raap, ik ken niemand die zo eerlijk is als hij. Zijn eerste tip was om rond april op te houden met spelen, omdat het dan ’s avonds buiten nog licht is wanneer mensen de zaal binnen komen, en dat is geen goed begin. Daar heb ik me sindsdien altijd aan gehouden, alleen bleek hij zelf toen soms wel tot ver in juni door te spelen, hahaha. Ook zei hij dat ik altijd goed moest eten, niet goedkoop, geen pizza’s, maar naar echte restaurants gaan. We hebben er een sport van gemaakt elkaar op de hoogte te houden van goede adressen. Wat ik merk van het leeftijdsverschil? Hij is natuurlijk in een andere fase van het leven, heeft kinderen, ik nog niet. Maar op het gebied van comedy heeft hij nauwelijks een langere voorgeschiedenis dan ik, dat scheelt zeker geen vijftien jaar. Dus voeren we gelijkwaardige gesprekken over of we dit na zoveel theaterprogramma’s nog wel willen blijven doen, of dat het tijd is voor iets anders. Zo richt ik me voorlopig op het maken van comedy voor op tv en internet, dat vind ik nu leuker.’

Eric van Sauers

Eric van Sauers

Eric van Sauers (49): ‘De eerste keer dat ik Jan Jaap zag was op het podium van Comedytrain: hij sloeg in als een bom. Hij was nog een kind, zeventien jaar, schriel en met lang haar, en heel grappig, brutaal en geëngageerd, toen al. Jong oud, dat wordt over hem wel eens gezegd, maar hij is gewoon de Clarence Seedorf van de comedy, hij maakt grote stappen. Nee, ik schrok niet van de concurrentie, het geeft juist nieuwe energie wanneer er zo’n bijzonder talent voor je neus staat, het is een goede reden om zelf ook weer aan het werk te gaan. Je kunt het niet alleen uit jezelf halen. Wat ik van het begin af aan in hem bewonder is het feit dat Jan Jaap geen concessies doet. Hij is een geweldige comedian en zou een lang en mooi leven kunnen hebben op het podium door de grappen te maken die iedereen wil horen. Maar hij wil meer dan voor de lach gaan, het gaat hem ook om zijgedachten en daarmee kiest hij voor de moeilijke weg. Dat inspireert me, om dat zelf ook vaker te doen. Ja, ik denk dat ons publiek wel iets verschilt, dat van Jan Jaap is wat intellectueler, bij mij in de zaal zit een mix van mensen die zelden naar het theater gaan en de meer gevorderde bezoeker. Zij kunnen me na de zomer van 2014 weer zien met een nieuw programma. In welk stadium ik ben? Hahaha, ik heb de titel: Eric van Sauers ontroert. Want er is nu wel genoeg gelachen in het cabaret.’

advertentie