Waarom krijgen we rimpels en kunnen ze niet weg? De huidwetenschap vernieuwt zich.

Focus
Nederland 2, 19.20-20.20 uur

Twee vierkante meter, zo groot is de gemiddelde mensenhuid. Een aardig tapijtje. En hoewel we als baby nog perzikzacht zijn, raakt ons vel een paar decennia later gerimpeld en verweerd. In de van de bbc aangekochte wetenschapsserie Focus onderzoekt presentatrice Rozina Ali (44) waarom onze huid veroudert, en of het mogelijk is om er jong uit te blijven zien zonder facelifts.

Opmerkelijk, aangezien Ali plastisch chirurg is. Zelf heeft ze echter niks ‘laten doen’, zegt ze. Dit terwijl ze in een laboratoriumtest ontdekt dat ze door de gemiddelde medemens tien jaar jonger wordt geschat. Maar dat blijkt te komen door haar lage bloedsuikerspiegel. Het is een van de meest opvallende bevindingen in de uitzending: suiker, toch al een goedje met een slecht imago, is funest voor onze fibroblasten, de belangrijkste cellen voor de aanmaak van collageen. En collageen is dan weer de sleutel tot een jonge, elastische huid. Zodoende zien diabetici, met hun verhoogde bloedsuikerspiegel, er gemiddeld ouder uit voor hun leeftijd.
Ook de slechte invloed van de zon op onze huid komt aan de orde. In Engeland blijken autorijders, en vrachtwagenchauffeurs al helemaal, meer rimpels aan de rechterkant van hun gezicht te hebben dan aan de linkerkant, simpelweg doordat de zon via het rechterraampje op hun gezicht schijnt. Ali neemt zich dan ook voor om alleen nog ingesmeerd met zonnebrandcrème auto te rijden.

Suiker is dus een slecht idee voor wie rimpelloos door het leven wil gaan, maar is er ook eten dat je huid juist jong houdt? Ja, stelt Focus: fruit en groente met een felle kleur, met name tomaten. En bittere groenten, zoals radijsjes en broccoli. En vette vis. Oh, en we moeten zetmeelrijke zaken als aardappelen en pasta laten staan.

Dat klinkt als een soort Atkins-dieet, lekker dan. Toch maar liever onder het mes van Rozina Ali? Nee, dat is volgens haarzelf niet nodig: er bestaan chirurgieloze manieren om je huid te verjongen. Een malaria-onderzoeker van het Max Planck Institut in Berlijn ontdekte namelijk onlangs dat glycanen, de boodschappers tussen huidcellen, zijn na te maken. Zo kan de huid de boodschap om te vernieuwen weer ontvangen en zichzelf verjongen. L’Oréal is hier al bovenop gesprongen, zo zien we in de uitzending, met voor-en-na-plaatjes en al. Maar helaas: van de crèmes van de Franse cosmeticagigant is nog altijd niet bewezen dat ze werken. Nog een stronkje broccoli dan maar?