uit voor de buis

, hugo hoes

Wij verheugden ons natuurlijk elke week op de VPRO-zondagavond, maar de rest van Nederland keek in de seventies naar het avondje Avro.

Fred Oster met cavia

Fred Oster met cavia

TV Monument: Een avondje Avro
Nederland 1, 15.25-16.15 uur

Dat werd aangekondigd met: Een avondje Avro, daar blijf je voor thuis, een avondje Avro, is uit voor de buis. Iedereen boven de 35 kan deze bekende regels meezingen. Marketingtechnisch had de Algemene Vereniging Radio Omroep (Bekendste lid: de immer kritische Cor van der Laak) daarmee goud in handen. Geen enkele andere zendgemachtigde had zo’n pakkende meezingherkenningsmelodie. Hád, want inmiddels luidt de Avro-slogan Verrijk je wereld, een verwijzing naar de vele kunst- en cultuurprogramma’s die de algemene uitzendt. Daarvoor werden nog Je komt elkaar tegen bij de Avro en Voor een breder beeld gebezigd, maar die zijn we alweer vergeten.
Het avondje was een begrip en verenigingen stemden er zelfs hun clubavonden op af. Omdat de omroep op 8 juli negentig is geworden, komt dat beroemde avondje Avro nog een keertje terug. Weliswaar gecomprimeerd tot vijftig minuten en op een matineus tijdstip, maar toch. Avroleden weten precies hoe dat eruit gaat zien. Zij ontvingen namelijk al een dvd met het jubileumprogramma vol ‘oh ja’-momenten. Die komen uit succesnummers als Wie van de drie, Babbelonië, Sterrenslag, Voor de vuist weg en TopPop en worden afgewisseld met de pratende hoofden van huidige presentatoren als Frits Sissing en Nelleke van der Krogt. Het uitgemolken format dat we kennen uit We love the 70s/80s/90s. Overzichtelijk en vooral gezellig. En dat laatste waren de meeste programma’s van de Avro ook. Met Babbelonische spraakverwarring onder leiding van Pim Jacobs, ondeugende grapjes van huishomo Albert Mol in Wie van de drie en de caviarace in de Wie-kent-kwis van de opmerkelijk onopvallende presentator Fred Oster. Vermaak voor het hele gezin waar niemand zich aan kon storen en dat vaak hilarisch werd genoemd.
Tegenwoordig is het vast niet meer mogelijk om knaagdieren met namen als André van Duin of Joop Zoetemelk op televisie door een hindernisbak te sturen. En een goudvis wekelijks verplicht van achter glas de verrichtingen van een talkshowpresentator te laten gadeslaan, zoals in de Vuist van Willem Duijs, wordt nu ook als dierenleed beschouwd. De fraaist geklede Avro’er was en is ongetwijfeld ex-toppopper Ad Visser. Die kleurige kleren werden door zijn vrouw gemaakt, verklapt Visser. Binnen twee uur kon zij een hemd in elkaar zetten. Minder fraai zijn de fragmenten van Sterrenslag met krullenbol Paul de Leeuw als gastheer. In dat amusementsprogramma bestreden bn’ers elkaar in badtenue, en meestal gebeurde dat in een omgeving met veel modder. Niet om aan- of terug te zien, daarom is het ook best een beetje pijnlijk om naar een zangeres van naam te kijken die door de modder worstelt, om zich daarna bijna klem te zetten als ze door een autoband probeert te klimmen. Anneke Grönloh zelf zal destijds nooit vermoed hebben dat haar modderslag tientallen jaren later onderdeel zou uitmaken van de canon van de Avro.
advertentie