winkelwalhalla

, ilse van der velden

De biografie van de oprichter van warenhuis Selfridges werd verfilmd als kostuumdrama.

Mr. Selfridge
Nederland 2, 20.05-22.00 uur

Winkelen als tijdsbesteding hebben we te danken aan handige jongens als Harry Selfridge. In 1909 kwam hij vanuit Chicago met vrouw en kinderen naar Londen en begon daar het eerste moderne warenhuis, het huidige Selfridges. Niet zonder slag of stoot, want de Londense beau monde geeft zich niet zomaar gewonnen. De biografie van Selfridge, Shopping, seduction & Mr. Selfridge, is door Andrew Davies, een grote naam in de wereld van Brits kostuumdrama, verfilmd tot een dramaserie.
Het winkelwalhalla is daarin het visueel zeer fraaie, verzorgde decor voor een verhaal waarin persoonlijke verwikkelingen zijn vastgeknoopt aan de toenmalige actualiteit. ‘Let’s bring the world to Selfridges,’ is het motto van de winkelrevolutionair, en hij nodigt beroemdheden als Anna Pavlova, Sir Arthur Conan Doyle en koning Edward uit in zijn winkel.
Selfridge wordt gespeeld door de Amerikaanse Jeremy Piven, die een legendarische rol had als de vuilbekkende Hollywood-agent Ari Gold in Entourage en hier even veel vuur aan de dag legt. Mr. Selfridge komt in het kielzog van Downton Abbey, in zowel Engeland als de vs een krankzinnig succes; deze serie doet het ook erg goed en er komt een tweede seizoen. Wij waren snel uitgewinkeld, maar Moulin Rouge-liefhebbers zullen ervan smullen.
advertentie