klein nieuws

, Jurgen Tiekstra

Het vijftiende seizoen van Man bijt hond. Nu ook met BN’ers.

Man bijt hond
Nederland 2, 18.55-19.20 uur

Ruim tien jaar al is Ans Jepkes eindredacteur van Man bijt hond, het dagelijkse tv-programma van de NCRV vol alledaagse verhalen en kleurrijke persoonlijkheden. ‘Zo rond seizoen zes of zeven dacht ik: jeetjemina, vinden we nog genoeg leuke dingen of bellen we binnenkort bij iemand aan die zegt: jullie zijn hier vorig jaar ook al geweest? Maar over die angst ben ik heen: zo lang er leven is, is er voldoende inspiratie.’
Aan de vooravond van seizoen vijftien vertelt Ans Jepkes wat we dit keer kunnen verwachten. Om te beginnen een miniserie over brugklassers. Jepkes: ‘Dat is gebaseerd op het idee van kinderen die voor het eerst naar de middelbare school gaan en moeten voldoen aan de geldende normen voor de juiste outfit, tas, agenda en kaftpapier. We kijken ook met laterejaars terug op de tijd dat zij brugpieper waren.’
Ook Man bijt hond zelf kijkt dit seizoen terug. ‘Heel lang geleden zijn we bij een stotterend echtpaar geweest. Zij hadden een pennenverzameling van om en nabij 30.000 pennen. Ze hadden er een apart tuinhuisje voor, al die pennen moesten steeds schoongemaakt worden. Het nieuws stelt eigenlijk niks voor: die vrouw is gestopt met de pennen en verzamelt nu theezakjes. Dat is het geluk van Man bijt hond: het hoeft niet altijd te gaan over ‘leven, dood en hoe nu verder?’.
Echt nieuw: de rubriek ‘Joie de vivre’, waarin een Française over het leven vertelt aan de hand van de natuur, een serie over de band Roofless, bestaande uit ex-verslaafden (‘nou ja, er gaan nog steeds gemiddeld tien halve liters aan bier doorheen’), en een serie over een adellijk echtpaar in het kasteeltje Heenvliet dat een schoonmoeder op zolder heeft.
Daarnaast komt boer Frans uit Zwaagwesteinde terug, samen met zijn leerling ‘lytse Frans’. Het tweetal is op fietsvakantie geweest. En tot slot duiken er voor het eerst bekende Nederlanders op. Die gaan lukraak bij huishoudens in Nederland aanbellen om het befaamde ‘aanbel-item’ te maken.
advertentie