zorgster

, Elja Looijestijn

Joy is een echte bikkel: ze helpt haar zieke moeder waar ze kan. Dat heet mantelzorg.

Bikkels
Zondag, Nederland 3, 9.25-9.50 uur
Hollanddoc24, 17.22-17.49 uur

De moeder van Joy (13) heeft niet lang meer te leven. Ze heeft een ernstige ziekte aan haar longen, en daarom is ze heel zwak en snel moe. Daarom helpt Joy haar zo veel ze kan: in het huishouden, met koken en was ophangen. Als haar moeder naar het ziekenhuis moet, gaat ze mee.
Joys ouders zijn gescheiden. Haar vader is een stoere Engelsman vol tattoos. Maar haar vader is óók al ziek: hij heeft suikerziekte. Gelukkig kan hij nog wel rennen en spelen met de hond.
Joy is de hoofdpersoon van de eerste aflevering van de nieuwe serie Bikkels, die vanaf zondag in Villa Achterwerk te zien is. De serie gaat over kinderen die zorgen voor iemand in hun gezin die dat extra nodig heeft. Ze hebben een gehandicapt broertje, hun moeder is in de war of hun vader heeft een ongeluk gehad. Mantelzorg, heet dat.
Sarah Sylbing is de regisseur van de aflevering over Joy. ‘Ik ben zelf ook enig kind van gescheiden ouders, dus ik kon me goed in haar inleven,’ zegt ze. ‘Joy en haar moeder wilden heel graag meewerken. Op deze manier maken we een mooie herinnering, vond haar moeder.’
Ondanks de ziekte en bezorgdheid is het gezellig bij Joy thuis. Joy is dol op Engeland en op de vliegtuigen die je moet nemen om daar te komen. Ze wil dan ook het liefste stewardess worden. ‘Kinderen die zich zo veel zorgen maken, worden vaak snel volwassen,’ zegt regisseur Sarah. ‘Maar om te laten zien dat ze ook dromen en fantaseren, zijn er in Bikkels ook stukjes animatie te zien. Daarin zie je bijvoorbeeld hoe Joy haar stewardessendroom uitleeft.’
Joy denkt het liefst zo weinig mogelijk aan de ziekte van haar moeder. Maar ondertussen maakt ze zich wel de hele dag zorgen. Als ze op school zit, of bij haar vader is, is ze bang dat haar moeder een hoestaanval krijgt. Daarom let ze soms niet op in de klas. Dat hebben meer kinderen die een zieke in de familie hebben. Maar omdat ze gewend zijn niet zo veel aandacht te trekken, en omdat ze op school juist afleiding willen hebben, praten ze er vaak niet over. Daarom is het de bedoeling dat Bikkels ook op scholen te zien zal zijn, zodat klasgenoten en leraren kinderen als Joy beter begrijpen.
advertentie