Gastcollege van Armin van Buuren, de dj die niet te horen was tijdens het feest rond de troonwisseling.

College tour
Nederland 3, 20.25-21.25 uur

Dat Nederlandse dj’s het goed doen in de internationale muziekbusiness, mag inmiddels geen nieuws meer zijn. Op Noorderslag publiceerde Buma/Stemra dit jaar een rapport waaruit bleek dat 68 procent van de waarde van de Nederlandse muziekexport (die 100,14 miljoen euro bedraagt) uit de dance-hoek komt. En dat is het buitenland: in totaal zou er 578 miljoen euro omgaan in de Nederlandse dancescene.
Best logisch dus dat er na een astronaut, een topcrimineel en de dalai lama nu ook eens een Nederlandse dj naast Twan Huys aanschuift in College tour. Qua muziek is Armin van Buuren misschien niet de meest vernieuwende en baanbrekende dj van onze polderscene. Daarvoor is zijn genre (trancemuziek) al te lang gericht op het grote publiek en de hitlijsten. Toch is het een mooie kans voor Van Buuren om het niet-partyminded publiek demonstreren dat hij meer is dan de dj die tijdens het troonswisseling-concert uit zijn dak ging, maar niet te horen was.
Want het is onterecht om kritiek te leveren op Van Buurens draaikunsten, zeker als je ziet hoe succesvol zijn aanpak is. Van 2007 tot 2010 stond hij bovenaan in de DJ Mag Top 100 – en in 2012 nog eens. Zijn radioprogramma A state of trance, waarin hij twee uur lang de nieuwste tranceplaten draait, wordt uitgezonden in 26 landen en heeft naar schatting vijftien miljoen luisteraars. Daarnaast zijn zijn State of trance-feesten in het buitenland samen met de Sunsation-festivals de meest lucratieve Nederlandse muziekshows.
Niet gek voor een jongen die ooit in zijn slaapkamerstudio in Koudekerk aan den Rijn begon. Of de studenten in Leiden na vandaag hun carrièreplannen aan de wilgen hangen is nog maar de vraag, al zullen Van Buurens verhalen over zijn feest-imperium in zo’n muffe collegezaal ongetwijfeld bijzonder verleidelijk klinken.