Tijdens de ZomerJazzFietsTour in Groningen kan eigentijdse jazz worden verkend in middeleeuwse kerken, schuren en fabrieken.

luister de uitzending hier

VPROJazzLive
Radio 6, 23.02-1.00 uur

In België, Frankrijk en Italië geldt jazz als zomerse muziek bij uitstek. Daar kunnen, tegen de achtergrond van kastelen en andere luisterrijke plaatsen, internationale ensembles worden beluisterd. Dergelijke zonnige sferen werden voorheen eveneens in Nederland beleefd. In Loosdrecht werd jaarlijks aan de plassen het gelijknamige, geruchtmakende festival annex jazzconcours georganiseerd. In Middelburg en Veere speelden, tijdens het Festival Nieuwe muziek, jazzmusici in paleizen en kathedralen. De diplomatenstad Den Haag kende een mondain uitgaansleven, dat zich ’s zomers tot het bruisende Scheveningen uitstrekte. Amerikaanse jazzgrootheden traden op in het statige Kurhaus, en in aanpalende clubs werd door Nederlandse musici danig uitgepakt. Op het Gevers Deynootplein draaiden beroemde Amerikanen rondjes, in zuurstokroze sleeën, om het publiek op hun concerten te attenderen: right inside folks!
In Amsterdam en Haarlem wordt ’s zomers nog steeds op historische plaatsen gespeeld – Concertgebouw en marktplein – maar dit zijn uitzonderingen in een veranderende allure. Jazz wordt tegenwoordig improviserend vermengd met gecomponeerde muziek, etnische invloeden en pop. Daarbij is een publieksgroep ontwikkeld met open oren, die zich eerder engageert met muzikale kwaliteit dan met decorum.
De Groningse jazzscene en de ZomerJazzFietsTour reflecteren deze minder pretentieuze attitude. Grote pianisten als Roelof Stalknecht, Rein de Graaff en Lex Jasper hebben er jarenlang in cafés, zolderclubs en buurthuizen opgetreden. Deze situatie verbeterde weliswaar tijdens de jaren zeventig door de opkomst van de jaarlijkse Jazz Marathon in cultureel centrum De Oosterpoort, en de aanstelling aan het conservatorium van rietblazer Jenne Meinema, die er een jazzopleiding stichtte. Maar de losse sfeer en verplaatsende podia zijn nog altijd karakteristiek voor het Groningse jazzleven.
De ZomerJazzFietsTour is daarvan een sprekend voorbeeld. Na de opening in het stedelijke Grand Theatre verplaatst een rijdende stoet liefhebbers zich eind augustus naar rurale buitenplaatsen, waar op hoog niveau wordt geïmproviseerd. De 27ste editie meldde de komst van de rietblazer Michael Moore, de Russische pianisten Simon Nabatov en Misha Alperin, en hun Cubaanse collega Ramon Valle, alsmede het onvolprezen trio Reyseger-Fraanje-Sylla. Vpro-radio zendt, vanaf vanavond, onder meer opnamen uit van de Brabantse band Vlek, Oliver’s Cinema en Synaesthetic Trip. Vlek speelt een melange van circusmuziek, smartlappen en moderne jazz. Trompettist Eric Vloeimans, de Belgische accordeonmeester Tuur Florizoone en de Duitse cellist Jörg Brinkmann presenteren, als Oliver’s Cinema, filmische muziek. En het Franse Synaesthetic Trip synthetiseert jazz en elektronica.