Bijna iedereen krijgt met dementie te maken. Met een speciale week en een speciale uitzending kunnen we in ieder geval onze kennis over dementie bijhouden.

De dokters
Nederland 2, 19.20-19.50 uur

We fotograferen ons suf met onze smartphones; de hoeveelheid opgeslagen informatie, foto’s en herinneringen is een mer à boire. Via de Cloud zijn ze in principe altijd toegankelijk, een computercrash hoeft niet meer te betekenen dat je al het bewaarde kwijt bent. Maar wat als je eigen harde schijf, je hersenen, steeds meer gaten begint te vertonen? Als je steeds vaker dingen vergeet, kwijtraakt. Als je je geliefden niet meer herkent.
Met de vergrijzing en het steeds ouder worden van de bevolking neemt het percentage mensen met dementie toe. Een op vijf (bij vrouwen zelfs meer) krijgt een vorm van deze ziekte. Artsen noemen het de volksziekte nummer één van de toekomst. Bijna iedereen zal er in zijn omgeving mee te maken krijgen.
Van 21 tot en met 29 september is het de DementieEnDan-week. De dokters, een informatieve talkshow met échte artsen, staat helemaal in het teken van dementie. Van welke vormen van dementie er bestaan tot hoe de hersenen van demente mensen eruitzien en de laatste wetenschappelijke inzichten en behandelmethodes.

Een van de gebruikte methodes is het snoezelen: het selectief prikkelen van de zintuigen met behulp van verschillende middelen en materialen. Op de afdeling dementie van woonzorgcentrum Vreugdehof in Amsterdam hebben ze hiervoor zelfs een ‘strandkamer’ ingericht. Je doet de deur dicht en voilà: het geluid van de kabbelende zee, een zacht briesje dat af en toe opsteekt, zand tussen de tenen, een behaaglijke temperatuur en fijn licht. Je waant je op het strand. Het is allemaal maar een decor en de warmte en het felle zonlicht komen van lampen. En toch heeft het een weldadig effect. Dat is precies de bedoeling van deze strandkamer. Het zodanig activeren van de zintuigen dat de patiënt niet alleen geestelijk, maar ook lichamelijk tot rust komt. Met de vele zonnige dagen van het afgelopen seizoen werd de strandkamer weinig gebruikt – onder de ruisende bomen van de binnenplaats is het ook heerlijk vertoeven en zinnenprikkelend – maar met de donkere koude dagen in het verschiet is de verwachting dat de verzorgers én de familieleden van de patiënten wel weer vaker ‘dagjes strand’ gaan doen. Dan start ook het wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van de strandkamer. Om ons alvast voor te bereiden op de toekomst: Niet vergeten te kijken.