vroeg dag

, Lennart van der burg

Dubbele espresso’s, stemoefeningen en gore grappen. Lara Rense onthult hoe je het vroegste nieuwsprogramma van de dag maakt.

Radio 1-Journaal
Radio 1, 6.02-9.31 uur

‘Om vijf voor vier gaat mijn wekker. Ik heb een strak schema, dus spring direct onder de douche. Tijdens het omkleden bekijk ik op mijn telefoon het laatste nieuws op Twitter en via de NOS-app. Fruit, noten en vleeswaren eet ik uit het vuistje, mijn espresso neem ik mee in de auto: om half vijf rijd ik van Amsterdam naar Hilversum. Onderweg luister ik naar Amerikaanse podcasts of Met het oog op morgen.’
‘Mijn mede-presentator Marcel Oosten komt steevast mopperend binnen. Dat moet hij even kwijt: vervolgens is hij geconcentreerd en opgewekt. Tussen vijf en zes nemen we het nieuws door dat de avondploeg heeft klaargezet. Voor de uitzending maken we op de redactie de meest flauwe en gore grappen. Dat is een uitlaatklep, goed voor de wedstrijdspanning. Je moet elkaar toch een beetje scherp maken.’
‘Soms heb ik last van een ochtendstem; een rauw schrapend geluid. Hoewel ik voor de uitzending nog veel redactieleden spreek, doe ik voor de zekerheid stemoefeningen als ik niet op stoom ben. Een laag brommend en resonerend geluid, geleerd van de logopediste: Ooommmm.’
Illustratie: Gees Voorhees

Illustratie: Gees Voorhees

 

‘We bellen regelmatig gasten wakker en kunnen niet altijd iedereen bereiken, de redactie heeft een enorm bestand aan mobiele telefoonnummers. Soms zijn gasten nog slaperig en kunnen ze moeilijk uit hun woorden komen. Dan helpen Marcel en ik ze op weg. Je moet kritisch blijven, maar het is belangrijk dat hun verhaal goed naar voren komt op de radio.’
‘Niet de hele wereld slaapt: we kunnen bijvoorbeeld Amerikaans nieuws vers brengen, maar we merken ook dat in Nederland veel belangrijke vergaderingen ’s nachts doorgaan. Met het ochtendnieuws zetten we de toon voor de rest van de dag. Veel journalisten luisteren mee, en dat zie je terug in de onderwerpkeuzes in de middagkrant of bij Pauw & Witteman, waar ’s avonds regelmatig gasten aanschuiven die wij die ochtend in de uitzending hadden.’
‘Als ik uit mijn werk kom slaap ik tot een uur of één, twee. Vervolgens ga ik tot een uur of zeven sporten, series kijken of relaxen. De telefonische vergadering voor de volgende dag begint om kwart voor acht. Kijk ik eerst nog even RTL Nieuws, daarna het overleg in, gevolgd door het Achtuurjournaal. Rond negen uur ga ik naar bed, klaar voor de volgende dag.’
advertentie