vakbroeders

, Elja Looijestijn

Gangsterrapper Ice T vraagt zijn beroemde collega’s naar de fijne kneepjes van de rapkunst.

Snoop en Ice-T

Snoop en Ice-T

3Doc: The Art of Rap
Nederland 3, 21.30-22.45 uur

Mooie anekdote van KRS One: hij stond in de Melrose projects in New York te luisteren naar een rap battle, toen een van de mc’s hem belachelijk maakte om zijn kleren. Dat laat ik niet over mijn kant gaan, dacht hij en rapte zomaar een stukje freestyle terug. Dat was het begin van een glansrijke carrière in de hiphop. De documentaire The Art of Rap zit vol met dit soort ouwe-jongens-krentenbroodverhalen. Regisseur is namelijk Ice-T, voor sommigen bekend als rechercheur in Law and Order: SVU, maar voornamelijk een van de eerste echte gangsterrappers.
 
Samen met documentairemaker Andy Baybutt gaat hij op zoek naar het ambacht van de rap. De bioscoopdocumentaire wordt vanavond in een verkorte versie uitgezonden, maar het rijtje grootheden dat aan het woord komt is niettemin indrukwekkend. Van Q-Tip tot Run én DMC en van Kanye West tot Eminem: de mannen (en de enkele vrouw) die hiphop groot hebben gemaakt vertellen met aanstekelijk enthousiasme over hun manier van werken.
 
Vroeger waren ze echte gangsters, nu zijn de meesten rijk, kalm en gesetteld. Maar als ze uitgenodigd worden voor een potje freestylen blijken ze nog steeds de overtuigende agressiviteit te hebben waarmee ze vroeger de straatbattles wonnen. De mooiste momenten ontstaan als ze hele raps nadoen van collega’s die ze bewonderen. De boodschap van de meeste rappers voor beginnende artiesten komt op hetzelfde neer: vind je eigen stem en wees origineel. 

typhoon

Naar aanleiding van 3Doc: The Art of Rap vroegen we de Nederlandse rapper Typhoon wat zijn grootste voorbeelden zijn en hoe hij zijn rap-stijl heeft gedefinieerd. 

advertentie