beginnen in berlijn

, lennart van der burg

Frans Bromet filmde de broertjes Edial en Floris Dekker tien jaar geleden op het partijtje van zijn zoon. Nu zijn ze internetondernemers in Berlijn.

Dokument
Nederland 1, 22.55-23.55 uur

Amsterdam is te klein: de jonge ondernemende broers Edial en Floris Dekker pakken hun koffers en trekken naar Berlijn. Start-up city wordt die stad ook wel genoemd; internetondernemingen schieten hier als paddenstoelen uit de grond. Ook de Dekker-broers scoren de jackpot met hun idee Gidsy, een marktplaats waar mensen tours, workshops en andere ‘experiences’ kunnen aanbieden. Hollywood-ster Ashton Kutcher raakt geïnteresseerd en investeert 1,2 miljoen dollar. Een optreden in De wereld draait door, een etentje in het Paleis op de Dam met de koningin en oud-Google baas Eric Schmidt: het kan lange tijd niet op voor de gebroeders Dekker.

Wat zit er toch in het water van Berlijn? Of is het soms de ‘gezonde’ energiedrank Club-Mate, die werkelijk íedere Berlijnse ondernemer non-stop lijkt te drinken (en die ook bij Gidsy in kratten staat opgestapeld)?

Nog voordat we zelf een ticket naar Berlijn boeken, begint het beeld van Bromets Veelbelovend! echter te kantelen. Gidsy zou banen creëren voor event-organisatoren, maar de site worstelt met tegenslagen en kan zelfs de salarissen van de eigen medewerkers niet meer betalen. Gidsy heeft niet het gewenste aantal nieuwe gebruikers en boekingen en ook het vinden van nieuwe investeerders gaat moeizaam. Het werkkapitaal van anderhalf miljoen euro droogt intussen langzaam op. Je hoeft in Veelbelovend! eigenlijk niet eens naar Edial en Floris te luisteren: in hun jonge gezichten zie je dat de joviale onbevangenheid heeft plaatsgemaakt voor een zorgelijke vrees.

Hoe het afloopt zien we volgende week, in deel twee van Veelbelovend! We willen niet te veel verklappen, maar wie nu Gidsy googlet wordt doorverwezen naar GetYourGuide, de veel grotere concurrent die Gidsy afgelopen april opkocht. De broers blijven werken voor GetYourGuide, al zal de overname ze geen windeieren hebben gelegd. Of dit te danken is aan het energieke Berlijn, zijn hippe drankjes, of gewoon aan de onstuitbare ondernemingsdrift van de Dekkers, zien we volgende week.

advertentie