... and your ass will follow

, Willem van Tuijl

Leo Blokhuis: 'Volgens Nile Rodgers is alle dance na de jaren zeventig disco te noemen.'

Disco
Nederland 3, 21.30-23.25 uur

JABO GUMBO DISCO SHOW
Radio 6, 14.00 -16.00 uur

Disco, de term wordt eigenlijk nog maar zelden gebruikt en ook het genre was niet altijd even geliefd, ook niet bij Leo Blokhuis. Hij ontdekte pas in de jaren tachtig hoe mooi, hoe weelderig disco kon zijn en maakte een documentaire over veertig jaar disco. Wat zijn voor hem absolute discotoppers uit die vier decennia? En welke onbekende nummers vindt hij de moeite waard?

‘Echt grondleggers van het genre, The Trammps. De lage stem is van Earl Young, hij is ook de drummer die het four on the floor-drumritme, dat disco karakteriseert, ontwikkelde. Moderne dance gebruikt dat ritme in feite nog steeds. ‘Disco Inferno’ is een geweldig nummer.
Cerrone, Franse discodrummer en artiest, had in 1976 een hit met ‘Love in C Minor’. Daarna is hij eigenlijk in de vergetelheid geraakt. Jammer, want de plaat die volgde, Cerrone’s Paradise bevatte een aantal heerlijke nummers. Vooral de titeltrack is erg fijn.’ 

Leo Blokhuis
Foto: HH

Foto: HH

Blokhuis: ‘Ik was al fan van David Bowie, dus dat ik ‘Let’s Dance’ noem ligt voor de hand. Het nummer is opgenomen samen met Nile Rodgers, sowieso een man die een enorm stempel drukt op het genre. Onbekend, maar toch erg goed is ‘Music Makes you Feel Like Dancing’ van Brass Construction. Een lekker funky nummer.’

‘“Free your mind and your ass will follow”, Funkadelic zong het al in 1970. En Vogue was het daarmee eens en maakte in 1992 ‘Free Your Mind’ (And the rest will follow). Een stevig gitaartje erbij, dat mag wel toch? Een onbekende parel, eveneens uit 1992, is ‘I’m Doin’ Fine Now’ van The Pasadena’s.

‘Volgens
Nile Rodgers is alle dance na de jaren zeventig disco te noemen. Hoe je het ook bekijkt, Daft Punk heeft met ‘Get Lucky’, featuring Pharrell Williams, los van het feit dat Rodgers daaraan meewerkte, helemaal de sound. Dit is dan ook niet zonder reden de afsluiter van onze documentaire.
Het is wonderbaarlijk dat er niet veel meer gebeurd is met de muziek van Aloe Blacc. Zijn nieuwe EP Wake Me Up is waanzinnig en dan met name het nummer ‘Love is the Answer’, wederom in samenwerking met Pharrell. Je hoort er gek genoeg niemand over.’


3voor12 presenteert aansluitend bij de documentaire een concertregistratie van Nile Rodgers & Chic op het Into the Great Wide Open festival op Vlieland. Vanaf morgen dagelijks op Cultura24.
 

luister naar de discoplaylist van Roel Siebrand & Friends tijdens het lezen van dit artikel
advertentie