slechte gewoonte

, Ulrik Unger

Gaat het leven van een seriemoordenaar nooit vervelen?

Born To Kill
13th Street, 21.00-21.55 uur

De digitale zender 13th Street belooft in een persbericht met Born To Kill een ‘dramatische en krachtige serie’ die ‘graaft in de geest van seriemoordenaars die onvoorstelbare misdrijven en gruwelijke moorden hebben gepleegd’. ‘Ontdek de schokkende details van hun misdaden en graaf mee in hun verknipte geesten met getuigenissen van detectives, vrienden en familie,’ vervolgt het persbericht. ‘Volg het debat over aangeboren of aangeleerd en bepaal zelf of deze moordenaars inderdaad als slechte mensen werden geboren of slecht zijn geworden.’


Dat wordt dus weer de zoveelste televisieserie over seriemoordenaars. Is de morbide behoefte bij het publiek om verlekkerd te gruwen van andermans gewelddadige dood nog steeds niet bevredigd? Of zijn de makers van series als Born To Kill te lui of te stom om iets anders te maken? In het repertoire van 13th Street zit ook de serie Dexter, die de problematiek van de seriemoordenaar vanuit de fictie benadert. Dexter Morgan is de politiek correcte versie van Hannibal Lecter, de held van Silence of the Lambs die fascineert door de totale vrijheid van het morele vacuüm waarin hij leeft. Waar Hannibal the Cannibal geen rechtvaardiging voor zijn moordlust had, daar vermoordt Dexter alleen mensen die het ‘verdiend’ hebben. Dexter is een hypocriet wanproduct en dat de vpro deze serie heeft uitgezonden is een beschamende vlek op het blazoen van deze omroep.
 

Donald Neilson

Donald Neilson

De eerste aflevering van Born To Kill gaat over Donald Neilson, die in het Engeland van de jaren zeventig begon als inbreker en overvaller en eindigde als ontvoerder en viervoudige moordenaar. Het is maar de vraag of Neilson aan het profiel van een seriemoordenaar beantwoordt. Hij lijkt zijn criminele carrière te zijn begonnen door geldproblemen nadat zijn bouwbedrijfje failliet ging. Er wordt geschat dat hij meer dan vierhonderd inbraken heeft gepleegd zonder gepakt te worden. Toen hij hierbij vuurwapens en munitie buit maakte, ging hij ook overvallen op kleine postkantoren plegen. Zijn optreden werd steeds gewelddadiger en in 1974 schoot hij drie mensen dood. In januari 1975 ontvoerde hij de zeventienjarige Lesley Whittle, erfgename van een busondernemer. De overdracht van het losgeld mislukte en anderhalve maand later werd Lesley opgehangen in een rioolput gevonden. In december 1975 werd Neilson gearresteerd nadat hij twee agenten had gegijzeld. Hij werd tot levenslang veroordeeld en overleed in 2011 aan een slopende spierziekte.

advertentie