bubbel? bubbels, darling!

, Merel van Ommen

De koopzieke, champagneslurpende dames van Absolutely Fabulous zijn twintig jaar ouder. Maar nog steeds onwijs.

Absolutely Fabulous 20th Anniversary Specials
Dinsdag, Canvas, 16.40-17.10 uur

De roze tutu die Carrie Brad­shaw in de openingsscène van Sex & the City draagt, was een koopje: vijf dollar kostte het tweedehands gevalletje. Het is waarschijnlijk het goedkoopste kledingstuk uit haar inloopkast vol Christian Louboutin-pumps ($595,-), Chaneltassen ($4500,-) en jurkjes van Oscar de la Renta ($4950,-).
The-Frenemy.com zocht uit hoeveel Bradshaw maandelijks zou kunnen binnenharken met haar fictieve column in The New York Star ($2000-4000,-). Vervolgens werd uitgerekend wat ze in de serie uitgeeft aan onder andere taxiritjes ($2,50 per mile), Cosmopolitans (à $12,-), condooms ($5,- per pakje), huur ($1800,- per maand) en het up-to-date houden van haar collectie Manolo Blahnik-stiletto’s (totale waarde: $40.000,-). Conclusie: in het echte leven zou Carrie Bradshaw miljoenen dollars schuld hebben.
Dat er in de jaren negentig door velen – al dan niet binnen de televisiewereld – op te grote designerpump is geleefd, moge duidelijk zijn. Al jaren vóór Sex & the City (1998-2004) fileerde de Britse comedyserie Absolutely Fabulous (1992-2005) de zeepbeleconomie, en diende deze met hilarische politieke incorrectheid op. Naar aanleiding van de twintigste verjaardag van de start van de serie zendt Canvas de tweedelige special uit die de BBC vorig jaar maakte – morgen deel twee – met gastoptredens van onder anderen model Kate Moss en modeontwerpster Stella McCartney.

Eddy & Patsy

Eddy & Patsy

Een poging tot beschrijven van de twee AbFab-hoofdpersonages, die ‘werkzaam’ zijn in het Londense pr- en modecircuit: Patsy (Joanna Lumley): type aan lager wal geraakt fotomodel, hoogblond (£350,- per maand), rode lippenstift (£18,-), sigaret (£4,50 per pakje), glas wijn (à £8,50), lijntje coke (à £3,-). Maar gelukkig is hartsvriendin Edina (Jennifer Saunders) rijk gescheiden en in het bezit van een duur huis. Edina’s gemiddelde maandagochtendoutfit: Versace-glitterbomberjack (£3000,-), Burberry-hoed (£299,-), -handschoenen (£275,-) en -sjaal (£425,-), gipsyrok (£150,-) en sieraden van Christian Lacroix (£275,-). Edina’s intelligente en pragmatische dochter Saffy (zelfgebreide trui, ziekenfondsbrilletje) ziet de gulzigheid met lede ogen aan.
Eddy en Patsy zuipen, snuiven en shoppen na twintig jaar gewoon vrolijk verder, maar de wereld om hen heen is veranderd. In de special wordt gesproken over de ‘credit crunch’, als erkenning van de crisis. De toon blijft echter scherp, lollig en onaangepast. Zo bekritiseert Saffy de Londense rellen van 2011, die brandstichting en winkelplundering met zich meebrachten. Patsy is niet overtuigd en sneert: ‘Oh, I don’t know, darling. Nothing wrong with a bit of extreme shopping.

advertentie