moord op een gemeenschap

, Nick Boers

De Britse hit Broadchurch is deels moordmysterie, deels dorpsdrama en op beide fronten ijzersterk.

Broadchurch
Vrijdag, RTL 4, 22.30-23.30 uur

Wie vermoordde de elfjarige Danny Latimer? Het levenloze lichaam van het jongetje werd gevonden op het strand bij het Engelse dorpje Broadchurch. Hoe kwam hij daar terecht? Was hij misschien geduwd vanaf de torenhoge rotsen? En wie van de inwoners van het gemoedelijke dorpje kon dit op zijn geweten hebben?
Niet alleen rechercheurs Alec Hardy en Ellie Miller hielden zich met de zaak bezig; een kleine tien miljoen Britten keken over hun schouders mee. Misdaaddrama Broadchurch was dit jaar de grote hit van zender ITV. De reden van dat succes moet onder meer gezocht worden in de ijzersterke cast. Voorop in alle promofoto’s staat David Tennant (voormalige Doctor Who), de getroebleerde detective uit de grote stad, maar het is juist zijn partner Olivia Colman (Peep Show) die de show steelt. Ellie Miller is niet alleen rechercheur in Broadchurch, maar ook moeder en vriendin. Haar zoon was het beste vriendje van Danny, haar neefje een jonge journalist met ambitie. Ze staat midden in haar omgeving. Is de afstand tot haar vrienden, buren en kennissen niet te klein om dit onderzoek goed te doen? Of is zij er daardoor juist de aangewezen persoon voor? Haar vriendin Beth, Danny’s moeder, word ondertussen hartverscheurend vertolkt door Jodie Whittaker (Attack the Block).
Jodie Whittaker speelt de moeder van de vermoorde Danny

Jodie Whittaker speelt de moeder van de vermoorde Danny

Whodunnit? Chris Chibnall, die ervaring opdeed bij onder andere Law & Order, schreef het scenario. ‘Het is niet echt een whodunnit,’ vertelde hij de Radio Times. ‘Dat is het nooit geweest, en het gaat ook niet over maar één familie. Het gaat over een gemeenschap. Ik woon al tien jaar in Bridport (ongeveer achtduizend inwoners, red.) en ik denk niet dat je dat soort dorpjes veel ziet in televisiedrama’s. Maar de meeste mensen wonen in dit soort kleine plaatsen, waar ze hun buren en hun zaakjes kennen. Mensen begrijpen dat leven. Ik geloof ook niet dat technologie ons afstandelijker maakt. Mensen leven nog steeds op een vrij traditionele manier, we zijn allemaal verbonden. Daar gaat Broadchurch over. Voor mij is de moord op een kind krachtiger in zo’n gemeenschap, waar je duidelijk de impact van zo’n vreselijke gebeurtenis kan illustreren.’
Waarmee we toch terug gaan naar de grote vraag: wie heeft het gedaan? Was het misschien de verbitterde vrouw die bij het strand woont? De krantenverkoper voor wie Danny werkte? Het schimmige, oudere vriendje van zijn zus? De lokale dominee? En is er eigenlijk wel goed gekeken naar Danny’s vader? De verdachten vliegen je om de oren; iedereen in Broadchurch heeft natuurlijk een geheim.
Dat belooft acht afleveringen verhitte discussies bij de (online) koffieautomaat en het is daarom maar goed dat RTL besloten heeft de reeks in dubbele afleveringen uit te zenden. Het begin is wel wat verwarrend: de eerste aflevering is vanavond en die wordt op zondag 5 januari herhaald, met de tweede aflevering er meteen achteraan. Daarna vervolgt de serie wekelijks op zondag. In Groot-Brittanië en de VS is men ondertussen druk bezig met een tweede reeks en de onvermijdelijke remake.

advertentie