6. ongehoord anders

Verhalende documentaires en diepgravende journalistiek zijn steeds moeilijker te vinden op de radio. Als je dan al iets leuks hebt gevonden, wordt het 's nachts om 2 uur uitgezonden. Ongehoord zet de hoogtepunten van vpro radio op een rijtje, en maakt radio opnieuw wat het hoort te zijn: veelbeluisterd.

"het was wel echt gezellig hè, vanochtend op facebook"

hard//hoofd is een project gestart waarin mensen zich voordoen als iemand anders, en zo fictieve vrienden opbouwen. Maartje Smits, redacteur, praat met Jeroen van Kan in De Avonden.

Kun je met zo'n fictief iemand een vriendschap opbouwen?

- Ja ik denk het wel. Er zit zo'n dagelijksheid in, je komt iemand telkens tegen, en iemand reageert op de dingen die jij ook ziet. [...] Als je een goed boek leest, dan kun je dat personage aan het eind van het boek ook missen alsof je een vriend mist, toch?
 

Adriaan Koerbagh was een arts en filosoof die geen blad voor de mond nam. Vooral met machthebbers en het christendom veegde hij de vloer aan. Tegenwoordig word je dat al niet in dank afgenomen, maar in de 17e eeuw waar Koerbagh in leefde was dit pas echt een probleem.

Op 27 juli 1668 hoorde Adriaan Koerbagh in de martelkamer van het Amsterdams Stadhuis dat zijn tong moest worden doorboord, zijn rechterduim moest worden afgehakt en zijn boeken moesten worden verbrand, zijn goederen in beslag genomen en hij moest voor dertien jaar in het raspenhuis worden opgesloten.

Ook Charlotte Bouwmans werd opgesloten: op 17 februari 2011, vlak nadat ze op twitter dreigde met een bomaanslag op haar middelbare school.

Ik plan een terreuraanslag op mijn school, het stedelijk gymnasium Johan van Oldenbarnevelt te Amersfoort, aankomende vrijdag half negen, lokaal 45. #bom #terreur #moord #dood

Je bent jong en je doet iets stoms. In Holland Doc Radio: Emmie Kollau over kinderen die onveroordeeld worden vastgehouden.

De nieuwe kernreactor van Petten heeft al 80 miljoen euro subsidie gekregen. Daarmee kiest Nederland een radicaal andere koers dan Canada en de Verenigde Staten. Hoogleraar kernfysica Kees Andriessen stelt een alternatieve methode voor. 

Ik neem aan dat die mensen die in Petten naar een alternatief zoeken dat ook moeten hebben uitgezocht, want ik zit geen onzin te vertellen, dit is allemaal elementaire kernfysica, je kunt het zo in de boekjes vinden. Ze moeten dat weten. Dus ik begrijp niet waarom ze die weg niet ook voorstellen, in plaats van weer een kernreactor te bouwen.