kuifje in afrika

Prettig politiek incorrecte verhalen van Nederlanders op onmogelijke missies in Afrika.

uitzending

zondag 30 juni 2013, 18.15 uur op radio 1 of beluister on demand: 

intro: een goed hart

Historicus Gerbert van der Aa was 24 toen hij op reis ging naar Afrika. Zijn tocht door de Sahara wordt onderbroken door een stel vriendelijke bandieten. Een verhaal gemaakt door Laura Stek.

akte 1: mister longbody

Tijdens filmopnames in Zuid-Soedan wordt Jennifer samen met haar cameraman en geluidsman opgepakt door een boomlange man, die zich Mr. Longbody noemt en zegt dat hij van de veiligheidsdienst is. HIj is duidelijk blij met zijn vangst, die hij trots aan zijn vrienden toont. Langzaam wordt duidelijk dat het niet makkelijk zal zijn voor de filmploeg om van hem af te komen. Een verhaal gemaakt door Jennifer Pettersson.

Ondanks alle ellende is de film over de ware motieven van hulpverleners er toch gekomen. Hij heet Ontheemd (Ikon 2008) en is hier te zien.

akte 2: diamanten

Het is verrassend eenvoudig om diamanten te vinden. Het enige wat je nodig hebt is een lapje grond in Sierra Leone, een paar mannen die bereid zijn lang en diep te graven en een kok die eten voor ze kan maken. Journaliste Linda Polman, toenmalig correspondent in Sierra Leone, zag hele dorpen en steden in de ban van de diamantkoorts en raakte zelf besmet. Ze besloot zelf een poging te wagen om slapend rijk te worden. Polman vertelde erover voor een live publiek in Echt Gebeurd, het verhalenprogramma in comedycafé Toomler in Amsterdam.

akte 3: twintig bakstenen

Van zijn eerste ervaring in Afrika maakte Johan Goossens een briljante cabaretvoorstelling. Hij vertelde er niet bij dat hij er ook een tweede ervaring had opgedaan. In Plots praat hij voor het eerst over zijn pijnlijke pogingen een school te bouwen in Ghana. Een verhaal gemaakt door Jair Stein.

advertentie