Dagelijks voor duizenden mensen optreden en tóch een haast persoonlijke band hebben met je fans: Bruce Springsteen krijgt het voor elkaar.

3Doc: Springsteen & I
Zaterdag, Nederland 3, 21.25-22.55 uur

Veel interessanter dan de meningen van recensenten zijn de meningen van fans: zij weten immers het meest over hun idool. Zoiets moet regisseur Baillie Walsh gedacht hebben toen hij aan Springsteen & I begon. In de zogenaamde crowd sourced-documentaire zien we verhalen van fans, die vertellen waarom de muziek van The Boss de soundtrack van hun leven is geworden. Vorig jaar verscheen een oproep op de site van Springsteen, waarin mensen werd gevraagd hun persoonlijke verhaal op te sturen. Of ze dit met een hd-camera of smartphone opnamen maakte weinig uit, al hadden fans meer kans om in de documentaire te komen als ze het ‘visueel zo aantrekkelijk mogelijk filmden’. Daarnaast mocht het niet langer dan vijf minuten duren. In totaal ontving Walsh zo’n driehonderd uur aan filmpjes – ‘manageable’, vond hij, want hij had gevreesd minstens het tienvoudige aan materiaal te moeten doorspitten. Ondanks deze inschattingsfout blijkt uit eindresultaat Springsteen & I dat er genoeg fans zijn met een bijzonder verhaal over hun held.

Van een klein meisje dat beschrijft hoe Springsteens aderen in zijn nek bijna knappen (‘omdat hij zo hard werkt’), tot een Israëliër die vertelt hoe ‘Bruce hem heeft geleerd een man te worden’, sommigen lijken bijna een persoonlijke band te hebben met The Boss. In enkele gevallen komt het idool ook wel héél dichtbij, zoals bij het tienermeisje Rachel, dat met Springsteen op het podium mocht dansen. Die verhalen kennen we in Nederland ook: bij Matthijs van Nieuwkerks Top 2000 zagen we vorig jaar hoe de jonge fan Jelle bij twee verschillende concerten een mondharmonica uit handen van The Boss kreeg. In hetzelfde programma zat eerder fan Lieselotte die óók met Springsteen danste, en bij een later concert zelfs herkend werd door de zanger.
De liefde voor Bruce is wederzijds: Springsteen plaatste in oktober dit jaar een brief op zijn website waarin hij de ‘tramps and travellers’ bedankte voor de wachtrijen, regen en vele kilometers die ze trotseerden om hem te zien. Was niet nodig geweest, want Springsteen betaalt het zijn fans ruimschoots terug met shows die minimaal twee en een half uur duren en waarbij hij ieder concert weer speelt alsof het zijn laatste is. En hoewel Springsteen al bijna veertig jaar onafgebroken toert, zijn de fans hem hierdoor nog lang niet zat.