hier moet hij het mee doen

, joris bellwinkel

Vannacht op de radio mooie verhalen rond het thema ‘gedonder’. Ook meester Frank Visser draagt bij.

Woord
Radio 1, 2.00-7.00 uur

Geachte redactie van de Rijdende rechter, lieve Jetske,
 
Via deze weg wil ik graag mijn conflict aanmelden voor de Rijdende rechter. Het speelt al enige jaren, maar nu is de maat echt vol.
Misschien was ik gewoon naïef. Natuurlijk, toen ik mijn huis kocht wist ik dat mijn buurman een bn’er was. Iemand die wekelijks op televisie verschijnt in een veelbesproken programma. Hij zag eruit als een vriendelijke vent. ‘Ik neem af en toe wat werk mee naar huis,’ vertelde hij me direct. Dat leek me prima. Toen bevatte ik nog niet wat voor vormen dit zou aannemen. Elke week is het raak. Mijn buurman ziet mijn tuin als speeltuin voor experiment, als testcase voor zijn televisieprogramma. Zo bouwde hij op een dag bijvoorbeeld een metershoge schutting. ‘Vindt u dat vervelend?’ vroeg hij toen. ‘Dan moet u het gewoon zeggen hoor, als u dat vervelend vindt.’ Een week later stond mijn tuin vol coniferen. ‘De erfgrens is verplaatst,’ legde hij uit.

'Een week later stond mijn tuin vol coniferen'

Op een dag liep hij opeens dwars door mijn woonkamer met een kruiwagen. Een spoor van modder over mijn gloednieuwe tapijt. ‘Recht van overpad!’ declameerde hij. ‘Had u daar last van?’ vroeg hij later met zijn hoed onder zijn arm. Ik schreeuwde getergd. ‘Goed, ik weet voldoende. Deze informatie neem ik mee naar de studio in Zaandam.’
Vorig week hing Frank opeens een windgong in mijn tuin. ‘Dat helpt voor de nachtrust,’ zei hij. Het hielp niet voor mijn nachtrust, ik kreeg er migraine van. Ik ben beschadigd, dat mag u best weten. Waar ik een tijdje geleden nog vol levenslust zat, ben ik nu een leeg vat.
Mijn eis is dat meester Frank Visser zijn experimenten per direct staakt. Bovendien wil ik een muur van gewapend beton tussen onze huizen.

Met wanhopige groet,
Joris Bellwinkel
 
De VPRO Gids heeft de buurman uiteraard om een reactie gevraagd. Mr. Visser: ‘Nietes.’
advertentie