Het internet is een krachtig en onherroepelijk instrument in de handen van pesters.

Dag tegen pesten
Nederland 3, 21.00-22.30 uur

Cyber Bully
Nederland 3, 23.10-0.00 uur
 
Het internet is een wonderbaarlijk, maar soms ook griezelig medium. Iedereen is tegelijkertijd anoniem en een open boek. Controle over de eigen informatie is er bijna niet. Dit ondervond de Amerikaanse basisschoollerares Julie Anne Culp. In een poging haar leerlingen zowel de kracht als het gevaar van het internet te laten zien, maakte zij als experiment een foto van zichzelf en plaatste deze op Facebook. Ze hield een bordje omhoog met de vraag of iedereen die de foto zou zien, op like zou willen drukken. De foto vertrok op een enerverende reis door cyberspace.
Op 18 november zet de lerares haar foto online. De afbeelding krijgt een paar likes en er zijn wat mensen die goedkeurende opmerkingen plaatsen. Geen uitzonderlijke resultaten: het experiment lijkt mislukt. Maar dan wordt de afbeelding opgepikt door een lokaal radioduo. Laten we zeggen, de Coen en Sander van de Amerikaanse country-radio. Zij plaatsen de foto op hun eigen Facebookprofiel. Op 27 november, nog geen tien dagen na het originele bericht, heeft de foto al drie miljoen likes.

Het hek is van de dam. De foto vermenigvuldigt zich op Twitter en verhuist naar fotosite Instagram. Het belandt op het sociale nieuwsplatform Buzzfeed, waar honderden mensen hun ongezouten mening geven over het project. Daarnaast komt het terecht op het beruchte community-netwerk Reddit. Duizenden ‘redditors’ nemen de foto over en bewerken hem tot er iets compleet anders te zien is. Zo is het nu zangeres Beyoncé die het bordje vasthoudt, of is kundig het gezicht van acteur Nicholas Cage op het lichaam van de lerares gemonteerd. Bij de schadelijkere bewerkingen is de tekst van de foto aangepast. In precies in hetzelfde handschrift als bij het origineel is ineens de tekst: ‘I shot JFK’ te lezen. Een beter voorbeeld had de Amerikaanse lerares haar leerlingen niet kunnen schenken.
Kinderen worden steeds vaker getreiterd met behulp van het internet. Door het bewerken van foto’s en de massale verspreiding van zowel waarheden als leugens, is het tegenwoordig maar al te simpel om iemand zwart te maken. En dan kan het ook nog eens anoniem.
In Dag tegen pesten brengen presentatoren Arie Boomsma en Sophie Hilbrand dit jaar de indrukwekkende verhalen van scholieren die gepest worden via het internet. Ook voor hen geldt: staat het online, dan ben je alle controle erover kwijt.
In Cyber Bully fragmenten uit tv-programma’s en gesprekken met deskundigen en slachtoffers. Zoals Tina Meier. Haar dochter Megan pleegde op dertienjarige leeftijd zelfmoord.