In een eigenzinnige roadmovie per fiets ontdekt Wilfried de Jong dat het Belgische wielrennen tijdens de oorlog gewoon doorging.

de Holland Sport Special is ook te bekijken is woensdag 30 april op Ned 3 om 23.25 uur

---------------------------------
Holland Sport Special

Nederland 3, 21.30-22.25 uur 
---------------------------------

Wilfried de Jong verblijft in deze Holland Sport Special in een familiehotel in Remouchamps in de Belgische Ardennen, een plek waar de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik twee keer langskomt. Vanuit dat hotel fietst hij eerst richting Bastenaken en daarna terug naar Luik. Onderweg luistert hij naar verhalen die horen bij plekken langs de route.
 
Zo ontmoet hij onder veel anderen de Belgische hoofdredacteur van NRC Handelsblad Peter Vandermeersch, die als historicus veel weet over de rol die Bastenaken speelde in het Ardennenoffensief, de laatste offensieve stuiptrekking van Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog. In Bastenaken staat een gerestaureerde Amerikaanse Shermantank die bij dit offensief betrokken was. Met de tank op de achtergrond vertelt Vandermeersch over het wielrennen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ondanks de Duitse bezetting werden destijds in België gewoon wedstrijden georganiseerd.
 
Een van die wielrenners die gewoon door bleven fietsen was de Vlaming Richard Depoorter. Tijdens de oorlog was hij soldaat in het Belgische leger. Hij werd door de Duitsers krijgsgevangen genomen en per binnenvaartschip op transport gezet. Ter hoogte van Willemstad liep het schip op een Duitse mijn en zonk. Vele gevangenen kwamen hierbij om. Depoorter overleefde de ramp en verbleef vervolgens alsnog enkele jaren in krijgsgevangenschap. Na ternauwernood ook nog een treinongeluk overleefd te hebben, kwam hij in 1942 thuis.

Depoorter stapte weer op de fiets, en niet zonder succes. In 1943 en in 1947 won hij Luik-Bastenaken-Luik. In 1948 sloeg het noodlot echter toe.

Tijdens de Ronde van Zwitserland fietste hij met enorme snelheid alleen de onverlichte Scheitteltunnel in. Niet veel later vonden enkele achtervolgers zijn levenloze lichaam op het asfalt terug. Met tranen in de ogen droegen ze Depoorter de tunnel uit.

Volgens het officiële politierapport was het een tragisch ongeluk. Depoorter was hard gevallen en overleden. Familieleden van de renner hadden zo hun twijfels. Na eigen onderzoek ontdekten ze dat er op zijn trui bandensporen zaten. Uit het autopsierapport bleek ook dat zijn borstkas was ingedrukt. Conclusie: Depoorter was overreden door zijn eigen volgauto.

Chauffeur Louis Hanssens zweeg in alle talen. Vanwege ‘onachtzaamheid’ zou hij later veroordeeld worden tot zes maanden gevangenisstraf. Vlak voordat hij de cel in moest overleed hij. Het mysterie rond de dood van Depoorter nam hij mee zijn graf in.