terroristen maken

, Lennart van der burg

Nieuwbakken politieke activisten David en Bradley worden terrorismeverdachten nadat ze zijn opgepakt met acht molotov-cocktails op zak. Zijn ze erin geluisd?

Doc 40: Better This World
NPO Doc, vrijdag, 21.46-23.15 uur

In Nederland wordt regelmatig met nostalgische gevoelens teruggekeken op de demonstraties uit de jaren tachtig. De tijd dat we felle leuzen op spandoeken kalkten, af en toe een stoeptegel uit de straat trokken en met honderdduizenden medebetogers door de straten trokken, lijkt tot verdriet van romantici voorbij.
Niet in Amerika: daar treedt de politie nog regelmatig met traangas, flash-grenades en rubberen kogels op tegen de mini-napalmbommen (beter bekend als ‘molotov-cocktails’) van demonstranten.

De documentaire Better This World focust op de jonge David McKay en Bradley Crowder, twee jongens uit het Texaanse Midland. Een plek waar je weinig activisten zult vinden; hier woont vooral rechts-georiënteerd ‘rodeo-volk’. David en Bradley zijn door de Irak-oorlog wel geïnteresseerd geraakt in politiek, maar zijn niet fanatiek en allesbehalve gewelddadig.

David en Bradley wilden geen geweld gebruiken

David en Bradley wilden geen geweld gebruiken

Dat verandert als Brandon Darby hun leven binnenstapt. Darby is een held in linkse kringen. Hem stond letterlijk het water aan de lippen toen hij in New Orleans slachtoffers van orkaan Katrina redde. Later richtte hij zelfs een organisatie voor Katrina-slachtoffers op. Hij wil David en Bradley voor de aangekondigde protesten bij de National Republican Convention van 2008 ontmoeten. Tegen de jongens zegt hij dat hij daden wil laten spreken tijdens de conventie: ‘I’m gonna shut that fucker down.’.
Hoewel David en Bradley aangeven geen geweld te willen gebruiken, probeert Darby ze via zowel psychologische als fysieke intimidatie te laten radicaliseren. Hij maakt zelfs schilden voor de jongens om zich te kunnen verdedigen tijdens de protesten.

David en Bradley weten niet dat Darby een informant is voor de FBI. Dankzij hem worden ze opgepakt met acht molotov-cocktails op zak. Beide jongens hangt een gevangenisstraf tot zo’n dertig jaar boven het hoofd. De grote vraag is: in hoeverre zijn ze erin geluisd door de dominante en opruiende Darby? Zijn rol blijft zo dubieus en vaag, dat over Darby in 2013 de documentaire Informant werd gemaakt. Daarin is te zien dat Darby (nu een Tea Party-aanhanger) door bedreigingen van zijn oude activistenvrienden tegenwoordig amper zijn huis uit durft.
De grootste boef van Better This World lijkt echter Amerika zelf te zijn. Homeland Security rust niet voordat David en Bradley een zware straf krijgen: de twee mogen vooral níet pleiten dat ze geprovoceerd zijn door een informant. Aangezien de helft van de terroristen in Amerika de laatste jaren wordt opgepakt met behulp van een informant, is dat ongewenst. Pijnlijk voor David en Bradley, want wat ze ook proberen: van het label ‘terrorist’ kom je niet makkelijk af.

advertentie