romantisch drama

, Katja de Bruin

Het verhaal van de uit elkaar gedreven geliefden Winny en Nizar leek wel een boek of een filmscript. En dat is het nu ook.

Het boek van Christine Otten over de beproeving van Winny en Nizar

Het boek van Christine Otten over de beproeving van Winny en Nizar

Nooit meer slapen
Radio 1, 0.00-2.00 uur

In mei 2011 waren Winny en Nizar even wereldnieuws, al hadden ze dat zelf liever anders gezien. De Brabantse Winny en de Tunesische Nizar ontmoeten elkaar in Griekenland waar ze als animator in een hotel werken. Ze trouwen op Kos, maar gaan na hun huwelijk in Tunesië wonen. Winny is zwanger als de Jasmijnrevolutie uitbreekt. Ze gaat terug naar Nederland om daar te bevallen. Nizar vraagt intussen een toeristenvisum aan, maar dat wordt geweigerd. Dus stapt hij op een gammel bootje naar Europa in de hoop toch bij de geboorte van zijn kind te kunnen zijn. De eerste keer wordt hij teruggestuurd, de tweede poging eindigt in een vluchtelingenkamp op Lampedusa.
Nieuwsuur-verslaggever Rudy Bouma is op 14 mei 2011 op Lampedusa om een reportage te maken over het vluchtelingenprobleem als hij in zijn hotel een wanhopige Winny treft. Met het inmiddels verstrekte toeristenvisum probeert ze haar man vrij te krijgen, maar de Italiaanse autoriteiten laten hem niet gaan. Als Winny in een Siciliaans ziekenhuis aan de weeënremmers ligt, ontsnapt Nizar uit het kamp, waarna een wilde klopjacht volgt.
Bouma maakt een reportage over het stel en hun verhaal gaat de hele wereld over. De internationale pers bombardeert Winny en Nizar tot ‘moderne Romeo en Julia’ die ‘een gezicht geven aan de vluchtelingenproblematiek vanuit Noord-Afrika’. Winny mag aanschuiven bij Knevel en Van den Brink, waar ze zich beklaagt over het feit dat de media om haar verhaal vechten, maar dat ze van niemand de hulp krijgt die ze nodig heeft.
Nu, drie jaar later, wonen Winny en Nizar met hun zoontje in België, waar ze proberen het beste van hun leven te maken. Schrijfster Christine Otten, die gespecialiseerd is in het genre waargebeurde roman, schreef hun liefdesgeschiedenis op in Rafaël, dat deze week verschijnt. Tijs van Marle werkt intussen aan het scenario voor de gelijknamige speelfilm. Afgelopen zondag in Kruispunt ging Christine Otten met Winny en Nizar terug naar Lampedusa en Tunesië. Vanavond is ze te gast bij Nooit meer slapen om over haar boek te vertellen.
advertentie