Een officier van justitie doet meer dan in een zwarte toga zitten. In deze documentaire zien we hoe ze een opsporingsonderzoek leidt en een veroordeling bewerkstelligt.

2Doc: Officier van Justitie
Ned 2, 20.55-22.00 uur

De documentaire Officier van justitie – dossier van een moordzaak van regisseur Misja Pekel laat het werk van een officier van justitie zien aan de hand van een moordzaak. Dat verschilt nogal van het beeld dat we in films en televisieseries van een officier krijgen; een stuk befgajes dat de verdachte in de rechtszaal in een zo kwaad mogelijk daglicht probeert te zetten.

Officier van justitie Anne-Marie Ruijs-Verweij is veel op pad en worstelt zich door hoge stapels dossiers. Ze geeft leiding aan het opsporingsonderzoek naar de onnatuurlijke dood van een man wiens lijk is aangetroffen in een bosperceel bij de parkeerplaats De Vaarle aan de A270, een plek die bekendstaat als een ontmoetingsplaats voor homoseksuelen. De documentaire begint als Ruijs-Verweij op een zomerse dag de parkeerplaats oprijdt waar de politie de plaats delict heeft veiliggesteld. Het contact met de mannen in witte pakken is laconiek maar professioneel. Ze laat zich op de hoogte stellen van de eerste bevindingen; het slachtoffer heeft een vrijwel losgesneden rechterduim, wat kan duiden op verweer tegen een mes. Er zijn geen steekwonden op het lichaam gevonden, vertelt een besnorde man met een witte douchemuts, ‘alleen zijn kop is kapot’. Dan wordt Ruijs-Ver­weij gebeld: er heeft zich een jongeman met steekwonden bij een ziekenhuis gemeld. Zijn flat wordt doorzocht. Het interieur staat in het teken van geweld: foto’s en beelden van roofdieren, planken vol gewelddadige video’s, een uitgebreide collectie steekwapens en Robert de Niro alias Travis Bickle die vanaf een koffiemok met afgebroken oor vraagt: ‘Are you talking to me?’ In dagboekachtige notities gaat het over hoofden waar de hersens uitdruipen. De verdachte heeft een wapenvergunning. We zien een pistool, een revolver en een M16-geweer. Maar misschien nog verontrustender is de enorme voorraad zware munitie: .357 en .44 Magnum voor revolvers en .223 Remington voor de M16. Ruijs-Verweij wordt er niet goed van; ze moet frisse lucht happen op het balkon.

De verdachte zou als kind misbruikt zijn en koestert wraakgevoelens jegens homo’s en pedoseksuelen. Als de herinnering van de beklaagde in de rechtszaal weer eens ‘wazig’ wordt, zegt Ruijs-Verweij: ‘Ja, wazig is niet helemaal zwart. Kunt u nu vandaag beschrijven wat u gedaan heeft toen u bovenop dat slachtoffer zat met uw handen?’ Ze weet voorbedachte rade aan te tonen en een beroep op noodweer te pareren. De rechter honoreert haar eis van twaalf jaar en tbs met een vonnis van tien jaar en tbs.

Regisseur Misja Pekel was lang jurist. Direct na de uitzending praat Sarina Vitta in Regisseur aan de keukentafel op NPO Doc met over zijn documentaire.