wilders' droomvlucht

, Jurgen Tiekstra

Zeven voormalige PVV-Kamerleden geven vernietigend beeld van Geert Wilders.

Wilders' fractie lijdt onder zijn paranoia

Wilders' fractie lijdt onder zijn paranoia

Wilders’ wereld
Nederland 2, 21.05-22.00 uur

De PVV is er sterker van geworden. Dat zei Marcel de Graaff, de Europese lijsttrekker van de partij, kortgeleden over de grote leegloop binnen de eigen gelederen; alle gemeenteraadsleden, statenleden, Kamerleden en Europarlementariërs die de PVV verlieten na Wilders’ retorische vraag of de Hagenezen minder Marokkanen in hun stad willen hebben. ‘Wie het niet aandurft, voor wie het te heet wordt in de keuken, kan maar beter weggaan.’
Dat is bluf natuurlijk. Want getuige de nieuwe documentaire Wilders’ wereld, die een reconstructie behelst van de periode tussen 2010 en 2012, waarin de PVV gedoogpartner was van het eerste kabinet-Rutte, is het eerder denkbaar dat partijleider Geert Wilders kapot is van de averij die zijn partij heeft opgelopen en nu sigaret na sigaret wegpaft.
Zeven oud-Kamerleden van de PVV, die zelf zijn opgestapt of door hun voorman uit de fractie zijn gezet, geven in de documentaire een vernietigend beeld van Wilders. André Elissen, Richard de Mos en ook Hero Brinkman zijn nog betrekkelijk mild. Wim Kortenoeven, Marcial Hernandez, Jhim van Bemmel en Louis Bontes zijn keihard.
Feitelijk gezien is veel van wat in de documentaire uitgesproken wordt al bekend, aangezien de gefrustreerde ex-PVV’ers ook eerder al vrijelijk hun gal spuwden. Maar alles bij elkaar ontstaat een dieptragisch beeld van wat daar op de derde en vierde verdieping van het Tweede Kamergebouw gebeurt, waar de PVV-fractie onder bewaking zetelt. Ingrediënten: de paranoia en stress van Wilders, het slaafse gedrag van de Kamerleden, de onderlinge intimidatie.
Opvallend is dat Louis Bontes bevestigt dat Wilders niet opstapte bij het Catshuisoverleg omdat hij het oneens was met minder koopkracht voor AOW’ers, maar omdat hij geen vertrouwen meer had in zijn toenmalige Kamerfractie.

Op een gegeven moment krijgt de documentaire zelfs trekken van een satire, als het uitstapje van de PVV-fractie naar de Efteling ter sprake komt. Wilders zou zes, zeven keer in zijn favoriete attractie ‘Droomvlucht’ zijn gaan zitten. Met bewakers in de karretjes voor en achter hem. ‘Mag die man een keer ontspanning hebben?’, zegt De Mos. ‘Als hij blij wordt van een paar engeltjes, dan is dat perfect.’

advertentie