Zo’n twee miljoen Amerikanen zijn verslaafd aan de 'Breaking Bad-drug' crystal meth. Ook in Duitsland neemt het gebruik schrikbarend toe.

Die Story im Ersten: Horrordroge Crystal Meth
ARD, 22.50-23.55 uur 

‘We gaan fenylaceton maken in een buisoven, en gebruiken vervolgens reductieve aminering om vier pond meth­amfetamine over te houden,’ zegt scheikundeleraar Walter White in de eerste aflevering van Breaking Bad. ‘Yeah, wetenschap!’ roept zijn onwetende kookmaatje Jesse enthousiast. Het is een startschot van vijf seizoenen hoogstaande televisie over het produceren van en dealen in de drug crystal meth.
Miljoenen mensen hebben inmiddels al zo vaak over de schouder van chemicus White meegekeken, dat ze het productieproces van de in Amerika zo populaire blauwe kristallen waarschijnlijk kunnen dromen. White maakt met zijn meesterformule een uiterst pure variant, maar in werkelijkheid kan iedereen met chemische kennis en huis-, tuin- en keukenmiddelen zijn eigen meth maken. Naar schatting zijn zo’n twee miljoen Amerikanen verslaafd aan de blauwwitte kristallen.
Dat de drug ook in Europa oprukt, zien we vanavond in Die Story im Ersten: Horrordroge Crystal Meth - Wenn Kristalle ein Leben zerstören. Het is geen toeval dat de Duitse zender ard hier aandacht aan besteedt: Duitse politici sloegen medio april alarm omdat het gebruik van crystal meth bij onze oosterburen in rap tempo toeneemt. Waar het aanvankelijk vooral in Tsjechische grensstreken werd gebruikt (waar het vergelijkbare pervitin van oudsher populair is), overspoelt het nu heel Duitsland.

Nederland loopt vooralsnog niet veel risico, meent Daan van der Gouwe van het Trimbos-instituut. ‘De drugsmarkt verschilt per land. In Nederland en België staan veel amfetaminelaboratoria, waardoor je hier makkelijker aan het enigszins vergelijkbare en goedkopere speed kan komen. Daarnaast heeft methamfetamine een langere werking – de effecten kunnen tot twaalf uur aanhouden, waardoor slapen er vaak niet meer in zit. Dat wil de recreatieve weekendgebruiker over het algemeen niet.’
Van der Gouwe heeft zelf ook alle vijf de seizoenen van Breaking Bad gezien. ‘Erg goede serie, het productieproces wordt ook mooi in beeld gebracht. Voor zover bekend zien we daardoor geen stijging in het gebruik van meth­amfetamine. Als zo’n serie daar invloed op heeft, is het echt marginaal. Het wordt ook vrij afschrikwekkend in beeld gebracht, dus dat doe je niet zomaar. Ook als je foto’s van meth-gebruikers googlet zie je direct wat de drug op vrij korte termijn met je kan doen. Daar ga je als nieuwsgierige jongen of meisje dus niet zomaar mee experimenteren.’