comeback van het jaar

, lennart van der burg

Aan muzieklegenden geen gebrek op North Sea Jazz 2014. Er is er echter één die Stevie Wonder, Booker T Jones en Pharrell overschaduwt: OutKast.

North Sea Jazz Festival
Cultura 24, Zaterdag 12.00 uur tot zondag 1.30 uur

De grote headliner en festivalafsluiter van North Sea Jazz is dit jaar een hiphop-act. Of althans: OutKast begon ooit als rapduo, maar is tegenwoordig niet meer in een hokje te stoppen.
Op hun debuut in 1994, Southernplayalisticadillacmuzik, rappen André 3000 en Big Boi vooral over hun zuidelijke geboorteplaats Atlanta. Dat valt op in een hiphopwereld die – tot dan toe – enkel lijkt te bestaan uit de Amerikaanse East- en West Coast. OutKast verbreedt per nieuwe plaat ook zijn eigen horizon: het duo experimenteert met stijlen als soul, funk en gospel. André 3000 treedt steeds meer op de voorgrond, wilt liever zingen dan rappen en gaat zich steeds kleurrijker en excentrieker kleden.
Het resulteert in een dubbelalbum waarbij ieder lid een eigen kant voor zich neemt: Big Boi’s Speakerboxxx is nog altijd erg hiphop, terwijl André 3000 op The Love Below funky popnummers zingt. Naast grote hits als Hey Ya en Roses,levert het dubbelalbum OutKast maar liefst zes grammy’s op.
Bog boi en Andr'e 3000 van OutKast

Bog boi en Andr'e 3000 van OutKast

Daarna gaan ze langzamerhand ieder hun eigen weg – tegen verwachtingen in is vooral Big Boi succesvol met zijn twee soloplaten. Begin 2014 komt het nieuws waar fans dan al bijna tien jaar op hebben gewacht: om hun twintigste verjaardag te vieren toert OutKast weer gezamenlijk de wereld over, met North Sea Jazz als enige Nederlandse stop.
Nog vóór North Sea Jazz 2013 werd het festival gepolst of ze interesse hadden in de OutKast-comeback, vertelt North Sea Jazz-programmeur Sander Grande. ‘We hebben ze jaren geleden al geprobeerd te halen. Uiteindelijk kozen ze in 2001 voor Pinkpop, hun enige show in Nederland ooit. Dat vond ik niet helemaal een match, ik denk dat OutKast met al zijn invloeden beter op NSJ past. Ons festival heeft een rijke traditie aan soul, r&b en hiphop: John Legend, Q-tip en George Clinton hebben hier gestaan.’
Toch nam het festival een risico: het duo had al tien jaar niet opgetreden en kreeg gemengde reacties bij hun eerste combebackshow op het Amerikaanse Coachella. ‘Inderdaad, we betalen er flink voor, terwijl OutKast niet recentelijk heeft bewezen dat ze veel kaarten verkopen. Zeker niet in Nederland, we hadden geen idee wat ze nog waard waren.’
De boeking pakt voorlopig echter goed uit, vertelt Grande trots. ‘Het is de meest besproken reünie van het jaar en prikkelt zowel de liefhebbers als de festivalbezoekers die er ooit van gehoord hebben. NSJ is nu zo goed als uitverkocht – voor het eerst zo vroeg voor aanvang van het festival.’

advertentie