Lance Armstrong is in vele opzichten buitenaards.

3Doc: Stop at Nothing. The Lance Armstrong Story
Vrijdag, Nederland 3, 20.00-21.35 uur
 
Lance Armstrong overwon kanker en wist daarna zeven keer op rij de Tour de France te winnen. Een herculische prestatie.
Dat hij al zijn Touroverwinningen heeft te danken aan het gebruik van doping is op zich niet zo bijzonder. Doping hoort bij het wielrennen als mayonaise op patat. De afgelopen decennia zijn vele Tourwinnaars betrapt op het gebruik van verboden middelen. Armstrong ging echter veel verder. Een ieder die zijn prestaties in verband bracht met dopinggebruik werd keihard aangepakt en zelf aan de schandpaal genageld. Ook al wist Armstrong dondersgoed dat hij de zaak besodemieterde. Tegen mensen die hem van vals spel beschuldigden spande hij rechtszaken aan, die velen aan de rand van de financiële afgrond brachten. Oud-renner Greg LeMond bijvoorbeeld zag zijn fietsenhandel, die twintig miljoen dollar per jaar omzet draaide, zo in rook opgaan.
Alex Holmes – de regisseur van de documentaire – zei begin juli op abc radio dat Armstrong wellicht last heeft van een godcomplex. Mensen die hiermee kampen zijn ervan overtuigd dat ze meer kunnen bereiken dan wat binnen het menselijk kunnen ligt. Ook menen ze boven de wet te staan en een speciale behandeling te verdienen. Armstrong ten voeten uit, zo blijkt na het zien van de film.

De oud-wielrenner lijkt nergens echt spijt van te hebben. Publieke excuses heeft hij nooit gemaakt. God heeft blijkbaar wel wat beters te doen.