vallen is vallen

, colin van heezik

vallen is vallen

colin van heezik ,

De Nederlandse choreografe Nanine Linning wordt in heel Europa bejubeld om haar bloedmooie en grensverleggende voorstellingen.

Nooit meer slapen
Woensdag, radio 1, 0.02-2.00 uur

Ze houdt van dans die ‘over de emmer heen gaat’. Nanine Linning zoekt grenzen op. Ook de fysieke grenzen van de dansers. Een danser zit 45 minuten in een aquarium of hangt 45 minuten op zijn kop. Linning: ‘Als een danser uitgeput is, laat hij al zijn maskers en maniertjes van zich af vallen. Die echtheid, daar ben ik naar op zoek. Ik kan er niet tegen als ik in een film zie dat een acteur zweet op zijn hoofd heeft uit een verstuiver. “Je ziet toch dat dat nep is!” denk ik dan. 

Voor mij geldt: vallen is vallen. Natuurlijk moet een danser zich niet bezeren, maar hij moet wel echt vallen.’ Niet alleen de danser, maar ook het publiek wordt door Linning uit zijn comfort zone getrokken. In Requiem bijvoorbeeld loopt de toeschouwer tussen de dansers over het podium. ‘Ik wil ze uit hun veilige pluche trekken. Dan gaat het erom: hoe dichtbij kunnen de dansers komen? Kun je ze bijna aanraken?’

Linnings werk is vernieuwend en extravagant, onder andere omdat ze dans combineert met opera, video, poëzie en haute couture. Maar het gaat uiteindelijk niet om vernieuwen. Wat telt is de emotie en de ervaring voor het publiek. ‘Ik wil mensen raken. Ze hoeven het niet te begrijpen, ze moeten het ondergaan. Ik toon in mijn voorstellingen de kwetsbaarheid en het onvermogen van de mens, maar er is ook altijd hoop.’

Verder is ze een meester in het opbouwen van spanning door contrasten en tegenpolen. Zo heeft Linning (1977) inmiddels brede Europese faam verworven. Ze verhuisde haar dansgezelschap in 2012 naar Heidelberg. ‘Voor de interdisciplinaire voorstellingen die ik maak heb ik in Theater Heidelberg geweldige faciliteiten. We hebben een opera-ensemble, een orkest, drie theaterzalen, toonstudio’s, er is beeldende kunst… al die clubs zitten hier bij elkaar. Zoiets bestaat in Nederland niet.’

Vandaag spreekt Pieter van der Wielen met Linning. De documentaire Nanine Passion uit 2012 is nog online te vinden.

advertentie