goed koppel

, Lennart van der burg

Een ouderwetse buddy cop show in een nieuw jasje. Niet vernieuwend. En dat is maar goed ook.

The Good Guys
Maandag, RTL 7, 23.00-0.00 uur

Politieagenten Dan en Jack doen niet aan vierentwintig uur durende klopjachten op superterroristen. Ze leiden geen dubbelleven als agent én massamoordenaar, noch dragen ze gebreide Scandinavische truien. In The Good Guys zien we, tegen alle televisietrends in, een ouderwets politie-duo. Agent Dan Stark (West Wing’s Bradley Whitford) is met zijn pilotenbril, dikke snor en Pontiac Trans-Am een typisch geval vergane glorie. Hij gelooft niet dat er ‘kleine dingen genaamd DNA’ in ons bloed zitten. Stark is blijven hangen in de tijd van Miami Vice en Starsky & ­Hutch. Hij verloor zijn vorige partner nadat hij die overhaalde uit een rijdende auto te springen. Nu zit hij opgescheept met de ambitieuze wijsneus Jack (Mad Men’s Colin Hanks). Nadat Jack zijn hoofdinspecteur grammaticaal verbeterde voor de neus van de korpschef, is hij ertoe veroordeeld om samen met Stark kruimeldiefstallen en lullige inbraakjes op te lossen.
Hoewel het duo zich bijna schaamt voor het eigen bestaan, kruist het regelmatig (per ongeluk) het pad met echte criminelen. Zo leidt een zoektocht naar een gestolen luchtbevochtiger vanavond naar een louche plastische chirurg, twee huurmoordenaars en een drugs­baron.

 

Dan Stark (l, Bradley Whitford) en Jack Bailey (Colin Hanks)

Dan Stark (l, Bradley Whitford) en Jack Bailey (Colin Hanks)

Dat klinkt misschien alsof het al honderd keer eerder is gedaan, en dat ís natuurlijk ook zo. Producer Matt Nix probeert echter ‘geen HD-versie van een jarentachtigshow te maken’. ‘Ik wil juist moderne verteltechnieken gebruiken,’ vertelt Nix op entertainmentsite Hitfix. Dat pakt verrassend goed uit: ondanks de ironische knikjes naar klassieke politieseries heeft de show geen slappe lach-of-ik-schietinsteek.
Plezier blijft echter belangrijk. Nix: ‘Hedendaagse politieseries doen je geloven dat er buiten alleen monsters rondlopen. Politieseries waren ooit portretten van helden, leuk en vol actie. Vroeger moesten de helden naar een loods racen voordat de drugsbaas er met een boot vandoor ging, viel hun pistool op de grond en moesten ze dat oplossen met karate. Nu zoeken ze naar vrouwen in kooien, die op het punt staan om vermoord te worden.’
Nix’ old school-aanpak wordt gewaardeerd: zo scoort de serie op filmsite IMDB een nette acht als gemiddeld rapportcijfer. Er is echter één ding belangrijker voor zender Fox: kijkcijfers. Die voldeden met 3,4 miljoen kijkers niet aan de Amerikaanse maatstaven en dus werd de serie gestopt. Gelukkig is het enige Good Guys-seizoen vrij lang: u kunt twintig afleveringen genieten van over de motorkap glijdende agenten, voordat u weer zit opgescheept met monsters en superterroristen.

advertentie