stalen gezicht

, nick boers

Op een politiebureau vol komedianten heb je een man nodig die niet lacht.

Andre Bragher is de straight man

Andre Bragher is de straight man

Brooklyn Nine Nine
Comedy Central,
21.30-22.25 uur
Het ligt eigenlijk voor de hand om hier iets te schrijven over Andy Samberg. Hij is tenslotte de ster van de nieuwe serie Brooklyn Nine Nine (kantoorkomedie op een politiebureau), een bekende komiek uit de Saturday Night Live-stal en sinds dit jaar een Golden Globe-winnaar. Voor, jawel, zijn rol als de extreem kinderachtige, maar daardoor niet minder goede rechercheur Jake Peralta. Samberg heeft, simpelweg, de lach aan zijn kont hangen.
Wie dat op het eerste gezicht niet heeft, is Andre Braugher. Braugher (52) is een serieuze acteerveteraan, een veelvuldig Emmywinnaar die we nog het best kennen als rechercheur Frank Pembleton uit Homicide: Life on the Street (1993-1998). Een koele, coole, zelfingenomen betweter van een detective met een stalen gezicht. Dat gezicht zien we vanavond terug in hoofdinspecteur Ray Holt, de man die het zooitje ongeregeld van Brooklyn Nine Nine in het gareel moet houden. Holt is namelijk de enige die bij zijn verstand is in het gekkenhuis: behalve Peralta ontmoeten we onder anderen de hyperambitieuze Santiago, angstaanjagende Diaz, de onzekere spierbundel Terry en losers Hitchcock en Scully. Holts secretaresse Gina is ook nog eens doorgedraaid.
‘Andre, puur door Andre te zijn, geeft deze show wat gewicht, maakt het geloofwaardig dat wij agenten zouden zijn,’ vertelde Joe Lo Truglio (goedzak Charles Boyle) de NY Times. De hele groep grappenmakers (punten voor de casting trouwens), trekt zich op aan kapstok Braugher. ‘Het is geweldig om op de set te komen en te weten dat ik scènes speel met iemand die ervoor zorgt dat dingen echt voelen,’ vulde Samberg dan ook aan. ‘Hij is iemand die mij beter uit laat komen.’
Daarbij vervult Braugher de rol die elke komedie nodig heeft: de straight man. En dan blijkt dat stalen gezicht ook ineens heel, heel grappig te kunnen zijn: het perfecte antwoord op de fratsen om hem heen.

Dat ontluikende komisch talent leverde de acteur terecht een nieuwe Emmynominatie op, maar aan de improvisatiekomedie van zijn collega’s zal de acteur zich nog niet wagen. ‘Ik wil mezelf niet voor schut zetten in een poging professionele komedianten bij te houden,’ vertelde hij de LA Times op bescheiden wijze. ‘Ze gaan veel te snel voor mij. Het beste dat ik kan doen is meegaan met de golven en proberen mijn hoofd boven water te houden. Ik zie mezelf als het touw, zij zijn de vliegers.’ 

advertentie