zwart in je hoofd

, colin van heezik

‘Ik voelde me helemaal alleen met al mijn problemen. Niets hield me tegen. Ik kon gewoon niet meer normaal denken.’

2Doc: Once I Dreamt of Life 
NPO 2, 23.00-23.55 uur
 
‘Ik had alle medicijnen meegenomen die ik had. Het park had ik al uitgekozen. Ik nam spullen mee die belangrijk voor me waren. En toen begon ik op de pillen te kauwen.’ Aan het woord is de Finse Maiju, een mooie jonge vrouw, die haar verhaal vertelt in Once I Dreamt of Life – een Finse documentaire over zelfmoord, gemaakt in coproductie met de vpro. Het is geen sociologische studie, maar een fraaie compositie van persoonlijke getuigenissen.

Antti, de vader van Panu zegt: ‘Ik geloof dat Panu een gelukkige jeugd had.’ Ze hadden nog samen de kachel van de nieuwe sauna geïnstalleerd. Een paar dagen later was Panu dood. ‘Zijn vleugels konden hem niet dragen. De depressie trok hem naar beneden. Sommige mensen hebben gewoon niet de kracht om te vliegen.’ Aulikki, de moeder van Aleksi zit voor een somber schilderij van kale bomen. Ze wilde nog bij hem langs gaan, omdat ze een visioen had gekregen dat Aleksi zelfmoord zou plegen. Maar zijn vader hield haar daarvan af. Verschillende motieven passeren de revue. Maiju noemt ondraaglijke geestelijke pijn als reden: ‘Ik vond gewoon dat niemand zo’n pijn zou moeten hoeven voelen.’ Tero: ‘Alles werd zwart in mijn hoofd. Ik voelde me helemaal alleen met al mijn problemen, ondanks mijn familie en vrienden om me heen. Ik had niets te verliezen, dacht ik. Geen vrouw, geen baan. Niets hield me tegen.’ Nu zegt hij: ‘Wat voor goeds zou het gedaan hebben? Ik kon gewoon niet meer normaal nadenken.’ 

Tero

Tero

In het knap gemaakte Once I Dreamt of Life zien we prachtige zwart-witanimaties die verbeelden hoe Aleksi zich gevoeld moet hebben, dwalend door een landschap van grauwe flatgebouwen met donkere luchten. Lichtpuntjes zijn de verhalen van Maiju en Tero, die uit hun depressie geklommen zijn. Tero: ‘Nu zou ik het nooit meer doen, wat er ook gebeurt. Mijn zon schijnt altijd,’ zegt hij, wijzend op het behang achter hem, waarop een bos is afgebeeld waar de zon fel doorheen schijnt. Met Maiju gaat het ook beter. ‘Nu het lente is merk ik tot mijn verbazing dat ik niet depressief word van het voorjaar. Ik vind het zo mooi de bloemen uit te zien komen.’
 

NPO Doc zendt naar aanleiding van deze film een themaweek uit over zelfmoord(preventie).  

advertentie